abazizomar@gmail

Sunday, 13 November 2011

Peristiwa Teknik Suprise dalam novel DLKP ( Karya Ghazali Lateh )

Teknik suprise bermaksud pengarang menggunakan peristiwa/kejadian yang berlaku  dalam cerita secara tiba-tiba atau tidak diduga/kejutan oleh para pembaca atau watak itu sendiri. Tujuan pengarang menggunakan teknik ini ialah:
 1. Untuk menarik minat pembaca/supaya cerita menjadi lebih menarik.
 2. Untuk memanjangkan sesuatu cerita.
 3. Untuk mempelbagaikan teknik penceritaan.
 4. Untuk membezakan stail penulisan seseorang pengarang/penulis.
 5. Untuk menimbulkan suatu suasana yang berlainan daripada kebiasaan.
 6. Supaya pembaca/watak yang terlibat merasa sedikit terkejut dengan peristiwa yang tidak diduga berlaku.
Di antara beberapa peristiwa yang menggunakan teknik ini ialah:
 1. Jalil terkejut dan menggeletar apabila pada suatu petang sekembali dari sekolah dia melihat dan mendapati rumahnya sudah tidak ada lagi di tapak asal kerana dirobohkan oleh ibunya/Mak Teh.
 2. Jalil terkejut dengan kehadiran Latifah ke pondoknya pada suatu petang dengan memberitahu harga sebenar tanah yang dibeli oleh Pak Amat daripada ibunya ialah sebanyak RM5 ribu.
 3. Jalil terkejut besar pada suatu tengah malam ketika nyenyak tidur apabila dangaunya bergoyang dan dindingnya terkopak kerana digoyang oleh Si Awang kerbau jantannya.
 4. Jalil terkejut mendengar ketukan kentung di surau selepas Maghrib yang menandakan ada kematian di kampung Bukit Nibung dan di surau Ustaz Haji Megat mengumumkan kematian Mat Tohid yang terjatuh ke dalam sungai.
 5. Jalil amat terkejut apabila ibunya/Mak Teh memberitahu kepadanya jumlah belanja meminang gadis dari daerah Yan untuk calon isteri Muhsin sebanyak RM3 ribu.
 6. Jalil terkejut apabila ibunya memberitahu yang dia hendak pergi ke Kuala Lumpur ke tempat Muhsin kerana Muhsin kena tangkap basah dengan gadis di Kuala Lumpur dan akan dinikahkan pada malamnya.
 7. Jalil amat terkejut dengan kenyataan/keputusan Pak Amat yang memberitahu kepadanya tidak bersetuju untuk menyerah balik tanah arwah ayahnya dengan harga RM10 ribu seperti yang dijanjikan dahulu.
 8. Penduduk kampung Bukit Nibung terperanjat apabila Joe atau wakil Syarikat Alam Hijau memberitahu  dan bercadang hendak membeli kesemua tanah penduduk kampung untuk dibangunkan projek Taman Tema Nibung Park.
 9. Penduduk kampung Bukit Nibung yang berkumpul di surau terkejut apabila seorang anak muda yang berpakaian seluar koyak dan baju lusuh turun dari sebuah kereta Mercedes Benz C230K berjalan menuju ke khemah tempat majlis sedang berlangsung.
 10. Penduduk kampung yang tua-tua terperanjat apabila melihat lelaki muda yang turun dari kereta mercedes tersebut ialah Jalil, iaitu anak jati kampung Bukit Nibung.
 11. Pak Lang Ali meluahkan perasaan terkejut apabila mendapat tahu Syarikat Alam Hijau ialah kepunyaan Jalil.
 12. Kudin yang hanya terlopong merasa terkejut dengan kehadiran anak muda ( Jalil ) yang pernah dibencinya dahulu.
 13. Kemunculan dan kepulangan Jalil ke kampung asalnya selepas berbelas-belas tahun menghilangkan diri sangat-sangat mengejutkan penduduk kampung Bukit Nibung. Lebih-lebih lagi, kepulangannya membawa perubahan besar terhadap kampungnya sendiri.
 14. Pada suatu hari Joe terkejut apabila Jalil memberitahu kepadanya yang dia mahu bercuti kerana sebelum ini pada hari minggu dan cuti umum pun Jalil terus juga bekerja.
 15. Ah Bee terkejut dengan kehadiran Jalil secara tiba-tiba ke kedainya dalam keadaan yang amat jauh berbeza dengan dahulu. Jalil singgah di kedai Ah Bee semasa dalam perjalanan untuk pergi menziarahi kubur arwah ayahnya di Tanjung Setul.
 16. Dan mungkin ada lagi peristiwa-peristiwa lain yang menggunakan teknik suprise ini.......... sila rujuk teks/novel asal DLKP..............