abazizomar@gmail

Friday, 28 October 2011

Teknik suspen dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Karya Ghazali Lateh )

Teknik suspen bermaksud pengarang/penulis menggunakan peristiwa-peritiswa tegang dalam cerita yang merimaskan/mencemaskan para pembaca dan menyebabkan para pembaca ingin tahu bagaimana berakhirnya pertistiwa tersebut. Tujuan daripada penggunaan teknik ini, antaranya ialah:
 1.  Untuk menarik minat pembaca/cerita lebih menarik.
 2. Untuk memanjangkan cerita.
 3. Untuk mempelbagaikan teknik penceritaan dalam sesebuah karya.
 4. Untuk membezakan stail penulisan di antara pengarang/penulis.
 5. Untuk memperjelaskan sesuatu konsep/keadaan/suasana.
 6. Untuk menimbulkan rasa tegang/cemas/gelisah di kalangan pembaca.
 7. Untuk menguji kesabaran pembaca.
Di antara peristiwa-peristiwa suspen yang terdapat dalam novel ini ialah:
 1. Jalil yang menegur Kudin sewaktu berselisih di tengah jalan sekembali dari sekolah dan mengajaknya pergi tengok bola sepak liga tempatan di Pokok Tai, tidak dijawab oleh Kudin bahkan dia menjeling dengan jelingan yang tajam dan wajah yang garang. Pembaca ingin tahu sebab Kudin bersikap sedemikian terhadap Jalil.
 2. Mak Teh menengkin/membentak dengan suara yang tinggi mengatakan tidak apabila Jalil ingin mendapat kepastian betul atau tidak Muhsin melarikan Biah ke Kuala Lumpur. Pembaca ingin tahu bagaimana hubungan Jalil dengan ibunya untuk seterusnya.
 3. Peristiwa orang-orang kampung Bukit Nibung terutama keluarga Pak Ngah Kadir yang menuduh Muhsin telah melarikan Biah ke Kuala Lumpur. Pembaca ingin tahu benar atau tidak Muhsin bertindak sedemikian.
 4. Peristiwa Biah/Sabariah yang memberi tahu kepada Jalil di tengah jalan yang dia telah hamil, tetapi bukan kerana hubungan sulitnya dengan Muhsin. Pembaca ingin tahu siapa pelaku yang sebenarnya menyebabkan Biah/Sabariah hamil di luar nikah.
 5. Peristiwa yang berlaku pada suatu petang Jalil ditahan oleh Rosman dan rakan-rakannya di tengah jalan sekembali dari kedai Ah Bee membeli minyak tanah. Di situ telah berlaku satu pergaduhan kecil. Pembaca ingin tahu apa yang akan berlaku ke atas Jalil pada petang itu.
 6. Peristiwa kehadiran Mak Teh dan Pak Long Ayob ke rumah Pak Ngah Kadir pada suatu malam untuk berbincang mengenai hubungan Muhsin dan Sabariah. Pembaca ingin tahu reaksi Pak Ngah Kadir dan apa yang bakal berlaku.
 7. Peristiwa Mak Teh telah menjual tanah pusaka arwah Pak Teh kepada Pak Amat dengan harga RM10 ribu ringgit tanpa pengetahuan Jalil. Pembaca ingin tahu apa tindakan Jalil seterusnya terhadap tanah tersebut.
 8. Peristiwa Mak Teh telah merobohkan rumah asal arwah Pak Teh ketika Jalil berada di sekolah. Pembaca ingin tahu apa keputusan dan tindakan Jalil.
 9. Peristiwa Kudin menabur serpihan kaca di petak semaian padi Jalil yang menyebabkan kaki Jalil luka dan berdarah. Pembaca ingin tahu tindakan Jalil selepas peristiwa tersebut.
 10. Peristiwa penduduk kampung Bukit Nibung yang terdiri daripada Tuk Mat ketua kampung, Pak Ngah Kadir, Pak Lang Ali dan Ustaz Haji Megat bermesyuarat di surau kampung Bukit Nibung pada waktu malam untuk menghalau Jalil keluar dari kampung. Pembaca tertanya-tanya apa akan jadi kepada Jalil selepas itu.
 11. Peristiwa Jalil bersama abang Joe yang balik dari Kuala Lumpur dengan membawa wang tunai sebanyak RM10 ribu ringgit dan pergi ke rumah Pak Amat di Gurun untuk membayar balik harga tanah yang digadai oleh ibunya, tetapi Pak Amat tidak bersetuju dengan sejumlah wang tersebut. Pembaca tertanya-tanya dan ingin tahu apakah tindakan Jalil seterusnya untuk mendapatkan balik tanah tersebut.
 12. Peristiwa abang Joe yang menceritakan kepada Jalil yang dia hanya sempat berkahwin selama satu minggu, selepas itu isterinya meninggal dunia di hospital kerana penyakit kanser. Pembaca tertanya-tanya dan ingin tahu bagaimana cara hidup abang Joe seterusnya.
 13. Peristiwa Jalil dipanggil segera oleh ibunya ke Tanjung Setul melalui Aziz anak Pak Long Ayob. Pembaca ingin tahu apa sebenarnya tujuan Mak Teh menyuruh Jalil datang segera berjumpa dengannya.
 14. Peristiwa Jalil membakar dangaunya pada suatu petang dan pada malamnya menaiki kereta api pergi ke Kuala Lumpur untuk mencari kerja bagi mendapatkan wang. Pembaca tertanya-tanya dan ingin tahu  sama ada Jalil berjaya atau tidak.
 15. Peristiwa Latifah menarik diri daripada meneruskan temuduga dengan Jalil untuk jawatan pegawai akaun Syarikat Alam Hijau di Wisma Bukit Nibung. Pembaca ingin tahu bagaimana tindakan Jalil dan kesudahannya terhadap Latifah. 
 16. Peristiwa Jalil mendengar suara Biah menangis kerana dipukul dan dipaksa kahwin oleh Pak Ngah Kadir dengan sepupunya dari kampung Paya Kerchut. Pembaca ingin tahu mengapa Pak Ngah Kadir bertindak sedemikian terhadap Biah anak perempuannya dan bagaimana nasib Biah seterusnya.
 17. Peristiwa Jalil, Tuk Mat ketua kampung dan sebilangan kecil penduduk kampung Bukit Nibung yang pada awalnya menghasut penduduk kampung dan menentang rancangan Syarikat Alam Hijau kepunyaan Jalil untuk mengambil dan membayar pampasan harga tanah penduduk kampung bagi membina Taman Tema Nibung Park. Pembaca ingin tahu bagaimana kesudahannya.
 18. Dan banyak lagi peristiwa seumpama ini yang terdapat dalam novel DLKP............ Sila rujuk teks asal/novel berkenaan.

Sunday, 23 October 2011

Peristiwa teknik imbas muka dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Karya Ghazali Lateh )

Teknik imbas muka bermaksud pengarang menggunakan mana-mana watak yang terdapat dalam cerita yang berangan-angan merancang untuk membuat/melaksanakan sesuatu pada masa hadapan/akan datang. Tujuan pengarang menggunakan teknik ini, antara lain ialah:
 1. Untuk memanjangkan cerita.
 2. Untuk menarik minat pembaca/supaya cerita lebih menarik dan berkesan.
 3. Untuk menjelaskan dan menegaskan sesuatu konsep/keadaan/suasana.
 4. Untuk mempelbagaikan variasi penceritaan.
 5. Untuk membezakan stail penulisan di kalangan penulis/pengarang.
 6. Untuk memberi ruang dan peluang kepada watak-watak berangan-angan dan merancang perkara-perkara yang hendak dibuat/dilaksanakan pada masa-masa yang akan datang.
Di antara peristiwa-peristiwa menggunakan teknik ini ialah:
 1. Jalil mengharapkan dia lulus dalam peperiksaan SPM pada tahun ini seperti yang dijanjikan kepada arwah bapanya. Dan jika lulus, dialah merupakan orang pertama dalam keluarganya yang lulus dalam peperiksaan SPM.
 2. Jalil bertekad walau apapun  terjadi dia akan mempertahankan tanah arwah bapanya. Jika tanah tersebut telah terjual, dia akan berusaha untuk menebusnya kembali. Dia akan menempuh segala rintangan asalkan amanat arwah bapanya tertunai.
 3. Jalil ingin membuat perjanjian dengan Pak Amat dan bertekad akan berusaha mencari wang sebanyak RM 10 ribu untuk membayar kembali duit Pak Amat supaya tanahnya dapat balik.
 4. Jalil berterus terang memberi tahu kepada Pak Amat yang dia akan membayar balik tanah tersebut apabila dia mampu nanti.
 5. Jalil berangan-angan untuk memiliki gadis yang sebaik dan secantik Latifah.
 6. Pada minggu depan Jalil akan melakukan kerja-kerja mengubah benih padi seorang diri di tanah sawah yang seluas tiga relong. Tanah sawah itu perlu ditanamkan dengan padi.
 7. Mak Teh memberi tahu kepada Jalil pada hujung tahun ini Muhsin akan balik ke kampung untuk bersanding dengan hantaran belanja sebanyak RM3 ribu kepada pihak keluarga perempuan di daerah Yan.
 8. Dalam dua atau tiga minit lagi, Latifah yang membonceng basikal tua Jalil akan sampai ke sekolah. Jalil akan menurunkan Latifah agak jauh sedikit daripada pintu pagar sekolah kerana takut Latifah berasa malu dilihat orang menumpang basikal buruknya itu.
 9. Jalil bercadang untuk meminjam wang daripada Ah Bee untuk membayar yuran peperiksaan SPM. Jika Ah Bee memberinya pinjam wang, dia rasa pasti boleh membayarnya selepas peperiksaan nanti. Jalil akan bekerja untuk membayar wang hutang tersebut.
 10. Jalil bercadang untuk pergi ke kedai Ah Bee pada petang besok untuk meminjam wang dan pada lusanya dia akan menjelaskan bayaran peperiksaan SPM itu kepada gurunya.
 11. Jika gagal meminjam wang daripada Ah Bee, Jalil bertekad untuk menebalkan muka berjumpa dengan pengetua sekolah untuk memohon bantuan wang dari tabung kebajikan pelajar sekolahnya.
 12. Jalil merancang untuk berhenti sekolah jika dia gagal membayar yuran peperiksaan SPM  dan dia akan menumpukan seluruh perhatiannya terhadap sawah pusakanya itu.
 13. Jika tidak bersekolah, Jalil bercadang untuk mempelbagaikan tanaman di sawahnya pada musim kemarau dengan tanaman jagung atau sayur-sayuran.
 14. Dan banyak lagi peristiwa lain yang menggunakan teknik ini dalam novel DLKP.......... sila rujuk teks asal.