abazizomar@gmail

Saturday, 1 October 2011

Urutan peristiwa-peristiwa penting berdasarkan bab 2 ( Novel DLKP, karya Ghazali Lateh )


 1. Majlis pertunangan Biah/Sabariah anak Pak Ngah Kadir dengan sepupunya berlangsung di rumah Pak Ngah Kadir. Mak Teh/ibu Jalil juga turut hadir.
 2. Biah/Sabariah lari ke Kuala Lumpur untuk bertemu dengan Muhsin, iaitu abang Jalil.
 3. Jalil pulang dari sekolah dan di tengah jalan dia bertemu dengan Kudin anak Pak Ngah Kadir ( abang Biah ). Kudin tidak menjawab teguran Jalil.
 4. Jalil dimarahi ibunya yang bertanya mengenai hubungan Muhsin dengan Biah sehingga Biah melarikan diri ke Kuala Lumpur.
 5. Mak Teh pergi berjumpa dengan bomoh Tok Su Dollah untuk menilik dan mengetahui sama ada benar atau tidak Muhsin yang membawa lari Biah ke Kuala Lumpur.
 6. Jalil pergi ke sawah dengan membawa joran pancing ikan.
 7. Jalil merasa risau dan kecewa dengan berita desas-desus masyarakat kampung yang mengatakan Muhsin membawa lari Biah ke Kuala Lumpur.
Latar masa: pagi, tengah hari dan petang.
Latar tempat: di estet getah, depan rumah Jalil, di bendang padi, rumah Pak Ngah Kadir/Biah, rumah Tok Su Dollah, Kuala Lumpur, di tengah jalan, dan di Banggol Basin.

Urutan peristiwa-peristiwa penting berdasarkan bab 1 ( Novel DLKP, karya Ghazali Lateh )

 1. Jalil masih berselimut dan tidak pergi ke sekolah kerana hari minggu.
 2. Mak Teh ( ibunya ), sedang menyediakan pulut tanak kepada Jalil di dapur.
 3. Jalil bangun dari tidur dan pergi mandi ke perigi.
 4. Jalil bersarapan pagi dengan pulut tanak berlauk ikan haruan kering bakar.
 5. Jalil bersiap-siap untuk pergi ke sawah.
 6. Jalil mengheret si awang ( kerbau jantannya ) turun ke sawah.
 7. Jalil berpegang pada prinsip hidup bahawa setiap masalah yang datang pasti akan berlalu juga apabila masanya berlalu. 
Latar masa: pagi
Latar tempat: di rumah Jalil/ibunya/Mak Teh, di bendang sawah padi, di kampung Bukit Nibung

Friday, 30 September 2011

Kegigihan watak Jalil ( Novel DLKP, karya Ghazali Lateh )

Watak Jalil dalam novel Dari Lembah ke Puncak, karya Ghazali Lateh merupakan seorang pemuda kampung yang gigih. Dengan kegigihan yang berterusan menghadapi pelbagai cabaran hidup, baik di kampung mahu pun di bandar itulah yang telah menempa beliau ke mercu puncak kejayaan. Berjaya sebagai usahawan dan jutawan muda kampung dengan memiliki Syarikat Alam Hijau yang  membangunkan projek Taman Tema Nibung Park dengan modal pelaburan sebanyak RM50 juta.
       Di antara beberapa kegigihan watak Jalil yang dapat dikenalpasti dalam perut novel ini ialah:
 1. Kegigihan menghadapi kemisikinan/kesusahan hidup di kampung: Jalil gigih mengharungi kehidupan yang miskin dan susah di kampung Bukit Nibung. Pergi ke sekolah tanpa membawa wang saku/Balik dari sekolah makan nasi dengan ikan tambang bakar/Jalil tidak mampu dari segi kewangan untuk membayar yuran peperiksaan SPM.
 2. Kegigihan belajar: Jalil gigih belajar walau pun dalam keadaan serba kekurangan, tetapi dengan kegigihan itu, beliau berjaya lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM dan berjaya pula memasuki Universiti Putera Malaysia dalam bidang seni taman dan landskap.
 3. Kegigihan bekerja: Jalil gigih bekerja di sawah bendang peninggalan arwah ayahnya di kampung Bukit Nibung untuk kelangsungan hidup/Jalil gigih bekerja sebagai pembantu pelukis bersama abang Joe di bandar Kuala Lumpur untuk mengumpul wang bagi membayar balik harga tanah arwah ayahnya yang telah dijual oleh ibunya kepada Pak Amat di Gurun.
 4. Kegigihan menghadapi sikap ibunya: Jalil gigih dan sabar menghadapi sikap ibunya yang tidak begitu mengambil berat terhadap dirinya, tetapi lebih mengutamakan Muhsin, iaitu abangnya.
 5. Kegigihan menghadapi ancaman Kudin dan rakan-rakannya di kampung: Jalil gigih, bersabar dan berani menghadapi karenah Kudin/Rosman dan rakan-rakannya yang selalu dendam/dengki/berniat jahat kepadanya.
 6. Kegigihan menghadapi sikap orang kampung yang memulaukannya: Jalil gigih dan membuat tidak kisah terhadap orang kampung Bukit Nibung yang memulaukannya, termasuk ada gerakan untuk menghalaunya keluar dari kampung tumpah darahnya sendiri/Jalil tidak dijemput ke majlis kenduri Sabariah/Biah anak Pak Ngah Kadir di kampung.
 7. Kegigihan menghadapi tuduhan/fitnah orang kampung terhadap keluarganya/Muhsin: Jalil gigih dan bersabar menghadapi tuduhan oleh Pak Kadir yang mengatakan Sabariah/anak gadisnya dibawa lari ke Kuala Lumpur oleh Muhsin, iaitu abangnya.
 8. Kegigihan membuat kajian untuk kertas kerja : Jalil gigih membuat kajian dengan pergi ke Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pertahanan untuk mendapat data lengkap bagi menyiapkan kertas kerja Projek Gunting Rambut Seluruh Negara.
 9. Kegigihan menyediakan kertas kerja projek: Jalil gigih dan tekun menyediakan kertas kerja Projek Taman Tema Nibung Park yang akan dibangunkan  di kampung Bukit Nibung.
 10. Kegigihan berusaha untuk mendapat balik tanah arwah ayahnya: Jalil gigih  melakukan berbagai usaha untuk mendapatkan balik tanah arwah ayahnya yang telah dijual oleh ibunya kepada Pak Amat seperti mengajak Pak Lang Ali pergi bersama ke rumah Pak Amat/berjanji dengan Pak Amat/bekerja di Kuala Lumpur dan sebagainya.
 11. Kegigihan melaksanakan wasiat/pesanan arwah ayahnya: Jalil gigih melaksanakn wasiat/pesanan arwah ayahnya supaya menjaga dan mengusahakan tanah bendang dengan baik.
 12. Kegigihan berhadapan dengan sebahagian penduduk kampung Bukit Nibung dan Bukit Jenun yang menentang projek Taman Tema Nibung Park: Jalil dengan gigih dan sabar berhadapan dengan Tuk Ketua Kampung Bukit Nibung dan Kudin yang pada awalnya tidak mahu menyerahkan tanah kepada Syarikat Alam Hijau untuk dibangunkan projek Taman Tema Nibung Park di kampung mereka.
 13. Kegigihan menjaga dan memelihara si awang/kerbau jantan kesayangannya: Jalil gigih menjaga dan memilihara si awang kerbau jantannya dengan baik iaitu dengan mencerut rumput untuk makanan kerbaunya/Jalil gigih membawa kerbaunya ke Tanjung Setul untuk dijaga/dipelihara oleh Pak Samad.
 14. Kegigihan memujuk Latifah bekerja dengan syarikatnya: Jalil gigih memujuk/merayu Latifah supaya menerima tawaran jawatan sebagai pegawai akaun di Syarikat Alam Hijau miliknya.
 15. Kegigihan merantau: Jalil gigih merantau ke Kuala Lumpur dengan meninggalkan kampung halaman, keluarga/ibunya, hartanya, sahabat handai, dan buah hati tercinta/Latifah semata-mata untuk mencari pekerjaan/wang ringgit.
 16. Dan lain-lain kegigihan, sila rujuk teks/novel ......................................

Unsur-unsur agama Islam dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Ghazali Lateh )

Ghazali Lateh melalui novel Dari Lembah ke Puncak telah berjaya menerapkan unsur-unsur Islam secara berkesan. Penerapan unsur-unsur Islam ini telah disusun secara rapi melalui pelbagai teknik. Sama ada melalui dialog watak-watak, monolog, imbas kembali, aksi watak, dan gambaran secara langsung oleh pengarang.
        Unsur Islam bermaksud segala hal-ehwal yang ada sangkut paut dengan keagamaan Islam yang maha suci.Unsur-unsur ini akan terserlah melalui pelbagai elemen, nama-nama tempat beribadat dalam Islam, nama-nama nabi atau malaikat, konsep dosa dan pahala, syurga, neraka. Nama-nama watak, gelaran, peristiwa-peristiwa kebesaran dalam Islam, nama bulan dan tahun. Ucapan-ucapan, perbuatan atau perlakuan watak, hukum hakam, amal ibadat dan sebagainya. 
        Daripada kajian yang dibuat secara teliti berdasarkan novel ini, di bawah di senaraikan beberapa unsur Islam  dengan huraian contohnya sekali.
 1. Ada berdoa: Jalil berdoa  semoga roh arwah ayahnya ditempatkan pada sisi orang-orang yang beriman sewaktu menziarahi kubur arwah bapanya.
 2. Membaca ayat-ayat suci al-Quran: Jalil membaca al-Fatihah dan ayat-ayat suci al-Quran kepada roh arwah bapanya di kubur.
 3. Ada batu nisan: Jalil membeli dua batang batu nisan di kedai Mamak Hameed dan memasang di kubur arwah ayahnya.
 4. Ada gelaran haji/ustaz: Ustaz Haji Megat/Haji Saad/Haji Lazim
 5. Surau: Penduduk kampung Bukit Nibung bermesyuarat di surau usang untuk menghalau Jalil keluar dari kampung Bukit Nibung.
 6. Masjid: Jalil membina sebuah masjid baharu dalam kawasan Taman Tema Nibung Park menggantikan masjid lama di kampung Tanjung Setul.
 7. Sembahyang berjemaah: Jalil sempat bersembahyang jemaah Maghrib di masjid Tanjung Setul sewaktu pulang ke kampung Bukit Nibung/kampung Banggol Lalang untuk memohon restu daripada ibunya.
 8. Azan Maghrib: Jalil terdengar azan Maghrib berkumandang di masjid kecil  Tanjung Setul.
 9. Ada mengucapkan salam/assalamualaikum: Jalil memberikan salam kepada ibunya sebaik tiba di muka pintu rumah ibunya di kampung Banggol Lalang/Jalil memberi salam kepada Pak Amat ketika tiba di rumahnya di Gurun/Arwah Mat Tohid memberi salam sebaik tiba di dangau Jalil.
 10. Bersembahyang Jumaat: Sewaktu kecil Jalil pernah dibawa arwah bapanya dengan menaiki basikal tua bersembahyang Jumaat di masjid kampung Bukit Jenun.
 11. Majlis moreh: Penduduk kampung pernah mengadakan majlis moreh dalam bulan puasa di surau kampung Buklit Nibung.
 12. Sembahyang Isyak: Jalil bertanya pendapat ibunya pada suatu malam selepas sembahyang Isyak. 
 13. Ada perkataan arwah: Arwah Pak Teh/arwah Mat Tohid.
 14. Ada bulan Islam/Muharam: Penduduk kampung Bukit Nibung mengadakan majlis bubur asyura pada setiap tahun ketika tiba awal bulan Muharam.
 15. Ada menyebut perkataan astaghfirullah: Latifah yang cemas melihat darah merah yang keluar dari tapak kaki Jalil telah mengucapkan "astaghfirullah".
 16. Ada menyebut perkataan Ya Allah/nama Allah: Latifah yang terkejut melihat luka di tapak kaki Jalil yang agak teruk, telah  menyebut perkataan " Ya Allah ".
 17. Ada menyebut perkataan Tuhan Yang Maha Berkuasa: Jalil mengatakan kepada  Mat Tohid hanya Tuhan Yang Maha Berkuasa sahaja dapat menunjukkan siapa yang betul dan bersalah.
 18. Menziarahi jenazah/kematian orang Islam: Jalil pergi menziarahi jenazah arwah Mat Tohid di rumah bapanya Ngah Ibrahim.
 19. Kubur orang Islam: Jalil berjalan seperti orang bodoh mengekori usungan jenazah arwah Mat Tohid ke kubur orang Islam.
 20. Adanya bacaan talkin di kubur selepas jenazah dikebumikan: Jalil pulang ke rumahnya selepas tamat bacaan talkin di kubur arwah Mat Tohid.
 21. Dan lain-lain unsur Islam, sila rujuk teks/novel..........................

Program Jalan-Jalan Cari Ilmu: Pelajar Sastera SMK. Putra, Jerteh, Terengganu

Pada hari Rabu, 28 September, 2011 yang lepas, seramai 35 orang pelajar tingkatan 5 aliran sastera dari SMK. Putra, Jerteh, Terengganu telah berkunjung ke SMK. Sultan Ibrahim Satu, Pasir Mas, Kelantan. Rombongan pelajar yang datang dengan bas persiaran sewa khas itu diiringi oleh 4 orang guru. Mereka diketuai oleh Tuan Haji Mohd. Noor Bin Awang, guru mata pelajaran Kesusasteraan Melayu sekolah tersebut.
       Rombongan yang tiba di SMK. SI (1) pada jam 9.00 pagi telah disambut oleh cikgu Drs. Ab. Aziz Haji Omar, iaitu guru cemerlang sastera di sekolah ini. Mereka terus dibawa ke bilik ICT sekolah dan diberikan ceramah pendedahan pembelajaran  berkesan serta format soalan peperiksaan SPM selama lebih kurang satu jam setengah. Para pelajar dan guru tersebut amat berpuas hati dengan maklumat yang disampaikan oleh Drs. Ab. Aziz Haji Omar ( GC Sastera )  SMK. SI (1).
        Katanya mereka akan datang sekali lagi jika ada ruang dan peluang. Program Jalan-Jalan Cari Ilmu ini bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan dalam mata pelajaran Kesusasteraan Melayu para pelajar yang akan mengambil peperiksaan SPM pada tahun ini. Dan yang lebih penting ialah untuk meningkatkan lagi prestasi mata pelajaran ini dalam peperiksaan SPM tahun 2011. Demikian kata-kata aluan balas oleh ketua rombongan Tuan Haji Mohd. Noor Bin Awang.
         Majlis ceramah tamat pada jam 10.40 pagi. Selepas minum pagi yang disediakan oleh cikgu Drs. Ab. Aziz Haji Omar secara peribadi, pada jam 11.00, mereka bertolak pula ke SMK. Dato' Biji Wangsa, Tumpat untuk mendapatkan satu lagi siri ceramah pendedahan pembelajaran berkesan mata pelajaran Kesusasteraan Melayu daripada guru sastera di SMK. Dato' Biji Wangsa ( cikgu Mohd. Suki Harun ).
         Terima kasih dan selamat jalan kepada rombongan pelajar dan guru dari SMK. Putra, Jerteh, Terengganu kerana sudi hadir ke sekolah kami. Program Jalan-Jalan Cari Ilmu yang tuan/puan laksanakan ini adalah satu program yang amat menarik kerana dapat membantu para pelajar menambahkan pengetahuan, khususnya dalam mata pelajaran Kesusasteraan Melayu dan tentu sekali program seperti ini boleh juga diikuti oleh sekolah-sekolah lain yang  berminat.

Thursday, 29 September 2011

Kehadiran Latifah ke pondok/dangau Jalil ( Novel DLKP karya Ghazali Lateh )

Watak Latifah dalam novel Dari Lembah ke Puncak, karya Ghazali Lateh telah beberapa kali berkunjung ke pondok/dangau Jalil. Kehadiran Latifah ke situ dengan pelbagai tujuan. Di antara tujuan kedatangan tersebut ialah:
 1. Latifah datang bertemu Jalil untuk memberi tahu harga sebenar tanah arwah ayahnya yang dijual oleh Mak Teh kepada Pak Amat melalui Pak Lang Ali ( ayahnya ) dengan harga RM5 ribu. Dan RM5 ribu lagi ialah sebagai keuntungan kepada ayahnya ( Masa petang )
 2. Menghantar makanan/nasi berlauk kari ikan haruan semasa ketiadaan Jalil di pondoknya ( Masa tengah hari )
 3. Datang tolong merawat/membalut luka di tapak kaki Jalil kerana terpijak serpihan kaca di tapak semaian padi/bendangnya angkara perbuatan jahat Kudin ( anak Pak Ngah Kadir )-Masa petang
 4. Datang membawa minyak tanah untuk diberikan kepada Jalil ( Masa malam )
 5. Latifah datang ke dangau Jalil menghantar nasi minyak kenduri kahwin Biah/Sabariah dan surat yang dikirim oleh Biah/Sabariah.
 6. Datang untuk menyampaikan wang kiriman daripada ayahnya kepada Jalil untuk bayaran yuran peperiksaan SPM ( Masa petang )
 7. Untuk mengambil soalan peperiksaan SPM daripada Jalil yang disuruh oleh Hasnah, iaitu kakaknya ( Masa petang ).
 8. Latifah datang ke pondok Jalil pada petang Jalil membakar dangaunya dan mengucapkan selamat jalan kepada Jalil yang hendak pergi ke Kuala Lumpur pada malamnya dengan kereta api ( Masa petang ).

Faedah/kesan kepada penduduk kampung Bukit Nibung dan Bukit Jenun dengan pembinaan Projek Taman Tema Nibung Park ( Novel DLKP, karya Ghazali Lateh )

Daripada perancangan dan pembinaan Taman Tema Nibung Park yang diusahakan oleh Jalil melalui Syarikat Alam Hijau kepunyaannya dan setelah mendapat persetujuan daripada kesemua penduduk dari kedua-dua kampung bukit tersebut, faedah yang akan mereka perolehi ialah:
 1. Penduduk akan mendapat bayaran pampasan daripada Syarikat Alam Hijau sebanyak RM100,000 bagi sehektar tanah.
 2. Mereka akan diberikan percuma seunit apartmen di pinggir kawasan Taman Tema Nibung Park.
 3. Penduduk yang ingin melaburkan modal dalam Syarikat Alam Hijau adalah dialu-alukan.
 4. Penduduk kampung akan ditawarkan bekerja di pusat rekreasi bertaraf lima bintang tersebut.
 5. Setelah seluruh projek Taman Tema itu siap, penduduk akan diberikan peluang untuk menikmati segala kemudahan rekreasi yang ada di situ.

Nilai-nilai murni yang ada pada watak Latifah ( NDLK karya Ghazali Lateh )

Tidak hairanlah kalau Jalil seorang jutawan dan usahawan Pemilik Syarikat Alam Hijau yang berjaya membangunkan projek Taman Tema Nibung Park memilih Latifah sebagai teman hidupnya. Pada Latifah segala-galanya ada. Sempurna pada keseluruhannya, baik dari segi fizikal mahu pun juga sasiah. Gadis kampung anak Pak Lang Ali yang pernah menjejakkan kaki selama tujuh tahun di University of Edinburgh, Scotland ini seorang yang berhemah tinggi dan banyak nilai murni yang patut menjadi contoh kepada para gadis masa kini. Di antara nilai-nilai murni yang terserlah ialah:

1. Kesetiaan
    Latifah amat setia kepada Jalil, sanggup menunggunya sehingga menolak untuk berkahwin dengan orang      lain/Latifah setia menyimpan resit bayaran peperiksaan SPM Jalil berbelas tahun lamanya.
2. Tolong-menolong/bantu-membantu
    Latifah menolong membalut luka di tapak kaki Jalil yang terkena serpihan kaca di tapak semaian padinya.
3. Kerajinan/kegigihan
    Latifah rajin belajar sehingga ke peringkat ijazah sarjana dalam bidang perakaunan di luar negara.
4. Kesabaran
    Latifah sabar dengan sindiran daripada kakak-kakaknya yang dia berbaik-baik dengan Jalil.
5. Hormat-menghormati/kepatuhan
    Latifah sangat menghormati/patuh kepada kedua orang tuanya, iaitu Pak Lang Ali dan Mak Tiah.
6. Mendengar nasihat
    Latifah mendengar nasihat ayahnya supaya jangan terlalu rapat berkawan dengan Jalil
7. Simpati/belas kasihan/prihatin/mengambil berat
     Latifah sangat bersimpati dengan penderitaan hidup Jalil yang sebatang kara di kampung Bukit Nibung.
8. Kasih sayang
    Latifah kasih dan sayang kepada kedua orang tuanya/Jalil
9. Sopan santun
    Latifah bercakap secara sopan santun/berhemah/lemah lembut dengan Jalil/kedua orang tuanya
10. Merendah diri
      Latifah merendah diri kepada Jalil
11.Meminta maaf
     Latifah meminta maaf kepada Jalil di atas segala kekasaran dan kesilapannya.
12. Keberanian
   Latifah berani memberi pendapat dalam mesyuarat Lembaga Pengarah Syarikat Alam Hijau yang merancang untuk membina Projek Taman Tema Air Nibung Park di kampung Bukit Nibung.
13. Berterima kasih
      Latifah berterima kasih kepada Jalil yang menawarkan jawatan sebagai pegawai akaun di Syarikat Alam   Hijau kepunyaanya.
14. Baik hati
     Latifah menghantar nasi berlauk kari ikan haruan kepada Jalil di dangaunya untuk hidangan makan tengah hari sebaik pulang dari sekolah.
15. Kejujuran/berterus terang
      Latifah berterus terang dengan kedua ibu bapanya mengenai hubungan persahabatanya dengan Jalil.
16. Bertanggung jawab
    Latifah bertanggung jawab menjaga kewangan Syarikat Alam Hijau sesuai dengan tugasnya sebagai pegawai akaun syarikat yang dilantik oleh Jalil.

Perubahan dan peristiwa yang berlaku di kampung Bukit Nibung selepas Jalil berhijrah ke Kuala Lumpur ( Novel DLKP, karya Ghazali Lateh )

Kerana sangat tidak tertahan dengan tekanan hidup di kampung, akhirnya sebaik selesai peperiksaan SPM yang diduduki, pada suatu petang selepas membakar dangau usangnya dan sempat mengucapkan selamat tinggal kepada Latifah, Jalil menaiki kereta api malam menuju ke Kuala Lumpur. Tujuan Jalil ke Kuala Lumpur cuma satu, iaitu untuk mencari kerja dan mengumpul wang bagi membayar balik harga tanah arwah ayahnya yang dijual oleh ibunya kepada Pak Amat dengan harga RM10 ribu. 
Setelah berbelas tahun berada di Kuala Lumpur berkongsi rumah dengan abang Joe dan matlamatnya sudah tercapai bahkan lebih daripada itu, Jalil dipertemukan semula dengan Latifah, gadis yang pernah menjadi idaman dalam hidupnya. Melalui cerita Latifah kepada Jalil, telah banyak perubahan dan peristiwa yang berlaku di kampung Bukit Nibung dan kampung Bukit Jenun semenjak Jalil keluar dari kampung tersebut. Di antara perubahan dan peristiwa yang berlaku di kampung tersebut ialah:
 1. Sabariah/Biah, iaitu anak Pak Ngah Kadir yang  berkahwin beberapa bulan sahaja telah melahirkan anak menyebabkan dia diceraikan oleh suaminya ( sepupunya ). Dengan erti kata lain, Biah beranak di luar nikah.
 2. Pak Ngah Kadir, iaitu bapa Biah mengamuk dengan peristiwa tersebut dengan menuduh suami Biah seorang yang tidak bertanggung jawab.
 3. Pak Ngah Kadir sekali lagi membangkitkan peristiwa lama dengan menuduh Muhsin yang memperkosa Biah sehingga mengandung dan melahirkan anak luar nikah. Logiknya kerana selepas Biah ditunangkan dengan sepupunya, dia lari mengikuti Muhsin ke Kuala Lumpur dan tinggal menumpang di rumah sewa Muhsin di Jalan Ipoh.( Sebenarnya Pak Ngah Kadir sendiri yang memperkosa anaknya ).
 4. Pak Ngah Kadir telah ditahan polis, didakwa di mahkamah dan dijatuhi hukuman penjara di atas perbuatan memperkosa anak gadisnya sendiri, iaitu Sabariah/Biah.
 5. Biah/Sabariah pula lari meninggalkan kampung dan rumah entah ke mana.
 6. Isteri Pak Ngah Kadir, iaitu Mak Yam mengalami tekanan mental dan dimasukkan ke hospital sakit jiwa.
 7. Keadaan kampung Bukit Nibung yang semakin usang, banyak rumah yang kosong/tiada berpenghuni.
 8. Golongan anak-anak muda sudah tidak ada lagi di kampung Bukit Nibung.
 9. Ngah Ibrahim iaitu bapa arwah Mat Tohid sekeluarga telah berpindah ke kampung Baloh.
 10. Rumah Pak Ngah Kadir sendiri sudah tidak ada lagi di kampung tersebut.
 11. Kudin, iaitu abang Biah/Sabariah telah berpindah ke Pendang dan bekerja sebagai pemandu kereta sewa di sana.

Wednesday, 28 September 2011

Keistimewaan Taman Tema Nibung Park dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Ghazali Lateh )

Ghazali Lateh telah menggarapkan secara terperinci beberapa keistimewaan yang ada pada Taman Tema Nibung Park yang dirancang dan diusahakan oleh Jalil melalui Syarikat Alam Hijaunya di kampung Bukit Nibung. Di antara keistimewaan-keistimewaan taman tersebut ialah:
 1. Kedudukannya yang strategik menyebabkan taman ini mendapat perhatian para pelancong dari dalam dan luar negara.
 2. Taman ini terletak dalam satu kawasan yang agak besar dan luas.
 3. Terletak berhampiran dengan jalan kereta api, menyebabkan para pelancong dari selatan negara Thailand datang ke Nibung Park pada setiap hujung minggu.
 4. Terdapat sebuah kawasan penginapan berbentuk resort dibina di puncak Bukit Nibung.
 5. Kawasan resort yang berasaskan ekopelancongan menjadi tarikan pelancong dari Barat.
 6. Pekan Bukit Jenun kini telah berubah menjadi sebuah bandar moden.
 7. Terdapat sebuah kompleks perniagaan yang serba lengkap di sebelah timur pekan asal Bukit Jenun.
 8. Terdapat sebuah pasar raya kepunyaan Ah Bee di kompleks berkenaan.
 9. Roller coaster dibina dari kaki Bukit Nibung ke kaki Bukit Jenun.
 10. Keadaan geografi semula jadi yang cantik di antara dua buah bukit tersebut menjadikan roller coaster yang tercantik di dunia.
 11. Terdapat sungai-sungai buatan yang mengalir sepanjang masa di kedua-dua buah kaki bukit berkenaan.
 12. Pengunjung boleh bersantai dengan bot-bot yang memberikan perkhidmatan di stesen yang terletak di dalam kompleks.
 13. Beberapa buah kolam buatan terletak di kawasan selatan roller coaster.
 14. Di setiap buah kolam buatan itu terdapat gelongsor air yang dibina di puncak bukit.
 15. Sebuah laluan trem dibina di pinggir kawasan taman rekreasi. 
 16. Di hujung kaki Bukit Nibung sebelah selatan dibina satu kawasan safari yang menempatkan binatang-binatang buas yang dapat dilihat oleh pengunjung pada sepanjang masa.
 17. Sebuah masjid baharu dibina di tapak surau lama kampung Bukit Nibung/Bukit Jenun.

Tuesday, 27 September 2011

Peranan watak Latifah terhadap Jalil dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Ghazali Lateh )

Latifah dalam novel Dari Lembah ke Puncak, karya Ghazali Lateh merupakan watak pembantu/protagonis. Latifah ialah anak gadis Pak Lang Ali, adik bongsu kepada Fauziah dan Hasnah. Selepas tamat persekolahan peringkat menengah, beliau ditawarkan biasiswa melanjutkan pelajaran ke Scotland selama tujuh tahun dalam bidang perakaunan sehingga ke peringkat ijazah sarjana. Latifah seorang gadis ayu yang berjiwa sentimental, tetapi banyak membantu watak utama Jalil dalam novel ini. Pergerakan watak utama Jalil yang terhimpit dengan seribu kesusahan dan kepayahan sehingga sampai ke mercu kejayaannya, memang tidak dapat dinafikan sebahagiannya adalah kesan pengorbanan watak Latifah yang berhati mulia ini. Kemuliaan hati dan peranan Latifah terhadap Jalil dapat dilihat sebagai berikut:
 1. Latifah memberi tahu kepada Jalil harga sebenar tanah arwah Pak Teh yang dibeli oleh Pak Amat daripada Mak Teh melalui Pak Lang Ali ialah sebanyak RM5 ribu. Selebihnya RM5 ribu lagi dikebas oleh bapanya sendiri.
 2. Latifah amat bersimpati dengan penderitaan hidup Jalil di kampung Bukit Nibung.
 3. Latifah telah menghantar nasi berlauk kari ikan haruan kepada Jalil pada waktu tengah hari.
 4. Latifah telah tolong membalut luka di tapak kaki Jalil kerana terpijak serpihan kaca di tapak semaiannya angkara perbuatan jahat Kudin anak Pak Ngah Kadir.
 5. Latifah telah bertanya khabar keadaan Jalil selepas bergaduh dengan Rosman dan rakan-rakannya di tengah jalan sekembali dari membeli minyak tanah di kedai Ah Bee.
 6. Latifah pergi ke dangau Jalil pada waktu malam dengan membawa minyak tanah untuk diberikan kepada Jalil.
 7. Latifah tolong menyampaikan wang kiriman daripada ayahnya Pak Lang Ali kepada Jalil untuk membayar yuran peperiksaan SPM.
 8. Latifah menerima tawaran Jalil untuk bekerja di Syarikat Alam Hijau miliknya sebagai pegawai akaun dengan tujuan membantu memajukan syarikat tersebut.
 9. Latifah sebagai pendorong dan pemberi semangat dalam hidup Jalil.
 10. Latifah bersetuju menjadi isteri atau teman hidup Jalil untuk sepanjang hayat.
          Kerana mengenang jasa dan sumbangan Latifah yang terlalu besar kepadanya itulah yang mungkin menyebabkan Jalil menawarkan kepada Latifah jawatan sebagai pegawai akaun di syarikatnya tanpa melalui proses temuduga seperti orang lain, di samping ada niat dalam hatinya untuk menjadikan Latifah sebagai teman hidup sejati.

Sifat/sikap buruk Muhsin yang tidak patut dicontohi dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Ghazali Lateh )

Daripada penelitian yang dilakukan terhadap novel Dari Lembah ke Puncak, karya Ghazali Lateh, Muhsin iaitu abang Jalil merupakan seorang watak yang agak kontroversi. Kerana Muhsin menyebabkan ibunya iaitu Mak Teh terpaksa merobohkan rumah di kampung Bukit Nibung dan berpindah membuat rumah baru di kampung Banggol Lalang, Guar Cempedak. Kerana Muhsin jugalah Jalil menjadi mangsa dan hidup sengsara di kampung tumpah darahnya sendiri, iaitu di kampung Bukit Nibung. Daripada senario di atas, kita dapati banyak sifat/sikap buruk yang ada pada watak Muhsin. Di antara perlakuan buruknya yang tidak boleh dijadikan teladan ialah:
 1. Muhsin seorang yang malas bekerja menjadi penganggur.
 2. Muhsin seorang yang malas belajar, bersekolah setakat tingkatan tiga.
 3. Seorang yang suka lepak
 4. Lari meninggalkan kampung dan keluarga ke Kuala Lumpur.
 5. Tidak bertanggungjawab terhadap keluarga. Sejak tinggal di Kuala Lumpur tidak pernah pulang ke kampung menjenguk ibunya dan tidak pernah menghantar wang.
 6. Muhsin seorang yang penipu, iaitu dia menipu ibu dan ayahnya arwah Pak Teh dengan mengatakan motorsikalnya dirompak orang di tengah jalan. Padahal dia yang menjualnya.
 7. Berkhalwat, iaitu Muhsin ditangkap basah dengan seorang gadis di Kuala Lumpur menyebabkan ibunya/Mak Teh terpaksa pergi ke Kuala Lumpur.
 8. Seorang yang suka mencuri, iaitu Muhsin telah memecah masuk ke kedai Ah Bee dan mengambil pelbagai makanan.
 9. Penagih dadah, iaitu Muhsin ditangkap di Kuala Lumpur dan dimasukkan ke dalam penjara kerana menghisap dadah
 10. Sebaik dibebaskan dari penjara, Muhsin insaf dan kembali ke kampung menjaga ibunya/Mak Teh yang sudah tua ( Ini sifat baik yang harus kita puji )

Monday, 26 September 2011

Kejayaan-kejayaan watak Jalil dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Ghazali Lateh )

Daripada kajian secara intensif terhadap novel Dari Lembah ke Puncak, karya Ghazali Lateh, watak utama Jalil pada usia remajanya terlalu banyak cabaran hidup yang dialami di kampung kelahiran sendiri iaitu kampung Bukit Nibung. Tetapi dengan ketabahan dan kegigihan serta semangat kental yang ada padanya, semua halangan tersebut dapat diatasi sehingga akhirnya beliau muncul sebagai wira kejayaan yang tiada tolak banding dengan sesiapa pun di kampung tersebut. Di antara kejayaan-kejayaan yang dicapai oleh watak Jalil di atas landasan kesengsaraan hidup tersebut ialah:
 1. Jalil lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM di SM. Guar Cempedak.
 2. Berjaya memperluaskan perniagaan seni lukis bersama dengan abang Joe sehingga mendapat kontrak dengan hotel-hotel besar di sekitar Kuala Lumpur.
 3. Jalil berjaya melanjutkan pelajarannya selepas SPM ke UPM dalam bidang landskap dan seni taman.
 4. Berjaya dengan cadangan projek gunting rambut pelajar sekolah ke seluruh negara yang dikemukakan kepada Kementerian Pelajaran Malaysia.
 5. Berjaya menubuhkan Syarikat Alam Hijau bersama dengan abang Joe untuk mengendalikan komisyen hak cipta dan cadangan mereka ( projek gunting rambut ).
 6. Berjaya dalam pengajian di UPM dalam bidang Landskap dan seni taman.
 7. Berjaya mendapat lesen kontrak daripada kerajaan dalam bidang seni taman dan landskap.
 8. Jalil berjaya mendapat trofi CEO of the year daripada menteri perdagangan dalam negeri.
 9. Berjaya bertemu semula dengan Latifah ( orang yang banyak membantunya ketika di kampung pada zaman remaja )  selepas berbelas-belas tahun berpisah. Pertemuan berlaku semasa proses temuduga di Wisma Nibung untuk jawatan pegawai akaun Syarikat Alam Hijau.
 10. Jalil berjaya membeli kesemua tanah penduduk kampung Bukit Nibung dan Bukit Jenun termasuk kedua-dua buah bukit untuk projek pembinaan Taman Tema Air Bukit Nibung.
 11. Berjaya membentangkan kertas kerja Projek Taman Tema Air Bukit Nibung dalam mesyuarat lembaga pengarah Syarikat Alam Hijau. Lembaga pengarah syarikat telah bersetuju dengan cadangan projeknya yang menelan kos sebanyak RM50 juta.
 12. Jalil telah berjaya mendapat restu ibunya di kampung untuk membangunkan projek Taman Tema Bukit Nibung Park.
 13. Berjaya mempengaruhi dan mendapat persetujuan daripada penduduk kampung Bukit Nibung dan Bukit Jenun menjualkan tanah mereka kepada Syarikat Alam Hijau untuk tapak cadangan membangunkan Taman Tema Nibung Park.
 14. Berjaya membayar harga tanah dan pampasan yang agak lumayan iaitu RM100 ribu se hektar kepada penduduk kampung Bukit Nibung dan Bukit Jenun.
 15. Jalil berjaya mendapat balik tanah arwah ayahnya yang dijual oleh ibunya kepad Pak Amat.
 16. Berjaya membangunkan/melaksanakan projek Taman Tema Nibung Park dengan lancar.
 17. Jalil berjaya memujuk Latifah menerima tawaran sebagai pegawai akaun Syarikat Alam Hijau kepunyaannya.
 18. Berjaya  memujuk dan membawa ibunya berpindah dari kampung Banggol Lalang ke rumah baru yang dibinanya di bekas tapak rumahnya dahulu di kampung Bukit Nibung.
 19. Jalil berjaya menjemput menteri kebudayaan, kesenian dan pelancongan merasmikan pembukaan Taman Tema Nibung Park dengan meriahnya.
 20. Dan yang paling puncak, Jalil berjaya menawan hati Latifah dan  berkahwin dengannya.

Usaha-usaha yang dilakukan Jalil untuk mendapat balik tanah arwah ayahnya yang dijual oleh ibunya kepada Pak Amat di Gurun ( Novel Dari Lembah ke Puncak karya Ghazali Lateh )

Jalil sangat berpegang kepada wasiat arwah ayahnya ( Pak Teh ) supaya menjaga dan mengusahakan tanah bendang sekangkang kera di kampung Bukit Nibung peninggalannya, tetapi sayangnya tanah tersebut telah dijual oleh ibunya ( Mak Teh ) kepada Pak Amat di Gurun melalui Pak Lang Ali dengan harga RM10 ribu tanpa pengetahuannya. Untuk mendapat balik tanah arwah tersebut, Jalil telah melakukan usaha-usaha seperti berikut:
 1. Jalil menentang hasrat ibunya untuk menjual tanah arwah tersebut.
 2. Jalil tidak ikut ibunya berpindah ke kampung Banggol Lalang, Guar Cempedak dan membina rumah baru di sana.
 3. Jalil membina sebuah dangau usang di tapak bekas rumahnya yang diruntuhkan oleh ibunya.
 4. Jalil tinggal bersendirian di dangau usang di kampung Bukit Nibung bertemankan si awang kerbau jantannya
 5. Jalil terus mengerjakan sawah bendang walau pun tanah tersebut telah pun dijual oleh ibunya kepada Pak Amat.
 6. Bertemu dengan Pak Lang Ali untuk bertanya/mengetahui siapa pembeli tanah tersebut.
 7. Meminta/mengajak Pak Lang Ali menunjukkan rumah si pembeli ( Pak Amat ) tanah tersebut.
 8. Jalil pergi bertemu dengan Pak Amat ( si pembeli ) tanah tersebut di Gurun.
 9. Jalil membuat perjanjian lisan dengan Pak Amat untuk membayar balik tanah tersebut dengan harga RM10 ribu dalam masa lima atau sepuluh tahun.
 10. Jalil pergi ke Kuala Lumpur untuk bekerja bagi mencari wang sebanyak RM10 ribu.
 11. Jalil bekerja dengan abang Joe sebagai pembantu pelukis jalanan di pasar seni dan berjaya mengumpulkan wang sebanyak RM10 ribu.
 12. Jalil mengajak abang Joe menemaninya balik ke kampung Bukit Nibung dengan membawa wang sebanyak RM10 ribu untuk membayar balik tanah daripada Pak Amat.
 13. Jalil sekali pergi menemui Pak Lang Ali untuk mengajaknya pergi ke rumah Pak Amat dengan membawa wang sebanyak RM10 ribu, tetapi Pak Lang Ali tidak mahu pergi bersama.
 14. Jalil bersama dengan abang Joe pergi ke rumah Pak Amat di Gurun untuk membayar balik harga tanah tersebut dengan harga RM10 ribu, tetapi Pak Amat tidak bersetuju. Pak Amat menaikkan harga kepada RM50 ribu.
 15. Jalil gagal mendapatkan balik tanah tersebut.
 16. Jalil bersama abang Joe kembali semula ke Kuala Lumpur untuk mencari wang dengan memperluaskan perniagaan seni lukis ke hotel-hotel di sekitar Kuala Lumpur.
 17. Jalil membuat kertas cadangan projek gunting rambut pelajar sekolah seluruh negara dan mengajukannya kepada Kementerian Pelajaran Malaysia. Projeknya berjaya dan dia mendapat bayaran komisyen pada setiap tahun.
 18. Jalil bersama dengan abang Joe menubuhkan Syarikat Alam Hijau untuk mengawal kewangan komisyen projek gunting rambut seluruh negara.
 19. Jalil menubuhkan beberapa anak syarikat seperti  Nibung Konstruktion, Nibung Deko dan Nibung Transportation di bawah payung Syarikat Alam Hijau.
 20. Jalil mengadakan mesyuarat Lembaga Pengarah Syarikat Alam Hijau.
 21. Dalam mesyuarat, Jalil membentangkan kertas kerja Projek Pembinaan Taman Tema Air Lembah Nibung dengan kos RM50 juta.
 22. Syarikat Alam Hijau yang diwakili oleh abang Joe sebagai pengarah, mengadakan perjumpaan dan perbincangan dengan penduduk kampung Bukit Nibung dan Bukit Jenun serta memberi tahu untuk membeli kesemua tanah penduduk kampung bagi membina projek Taman Tema Air Gurun.
 23. Selepas mengadakan pengundian, ramai penduduk kampung bersetuju untuk menjual tanah mereka kepada Syarikat Alam Hijau kepunyaan Jalil dan abang Joe.
 24. Syarikat Alam Hijau melantik sebuah firma guaman untuk mengurus jual beli tanah penduduk kampung.
 25. Syarikat Alam Hijau membeli keseluruhan tanah penduduk kampung Bukit Nibung dan Bukit Jenun termasuk kedua-dua buah bukitnya sekali dengan membayar wang pampasan kepada penduduk kampung mengikut kadar harga yang ditetapkan pihak kerajaan.
 26. Dengan peristiwa ini, bermakna Jalil telah berjaya mendapat semula tanah arwah ayahnya yang telah dijual oleh Mak Teh ( ibunya ) kepada Pak Amat selepas kematian  ayahnya.