abazizomar@gmail

Friday, 30 March 2012

Teknik monolog dalaman dalam novel Jeriji Kasih ( Ramlah Abd. Rashid )

Teknik monolog dalaman bermaksud pengarang menggunakan mana-mana watak dalam cerita yang bercakap dengan diri sendiri/dalam pemikiran/perasaan/hati/minda tanpa didengari oleh orang/watak lain. Watak mengeluh bersendirian.
Tujuan penggunaan teknik ini ialah:
 1. Untuk memanjangkan cerita.
 2. Untuk menarik minat pembaca.
 3. Untuk mempelbagaikan teknik penceritaan.
 4. Untuk memperjelaskan lagi sesuatu konsep/keadaan/suasana.
 5. Untuk membezakan teknik penceritaan di kalangan antara penulis/pengarang.
 6. Untuk memberi peluang kepada watak-watak menyatakan/meluahkan perasaan yang terbuku di hati secara senyap.
 7. Supaya pembaca dapat tahu beban masalah dalaman yang dialami oleh seseorang  watak dalam cerita.
Di antara peristiwa-peristiwa menggunakan teknik ini ialah:
 1. Kopiah putih di kepala ditanggalkan."Aku mesti meneruskan. Biar perit bagaimanapun, aku mesti ke sana ", hatinya membentak sendiri.
 2. "Emak kan tak benarkan abang pergi?" berbisik pula, Azuera.
 3. Tuduhan Syed Fariz terhadap ayahnya terlalu kejam, jika Syed Mustafa mengetahuinya dia pasti akan kecewa. Anuariza mengeluh. Peristiwa ditinggalkan ayah dan ibu, kembali menyemak di fikirannya.
 4. "Daripada aku terus mereka dan merencana kenapa dan mengapa ayah dan ibu meninggalkan aku, lebih baik aku fikirkan cara bagaimana untuk membalas budi emak dan budi arwah abah," hatinya berbicara sendiri.
 5. "Dua puluh sen pun mesti berhutang. Kesian emak," desis hatinya sendiri.
 6. "Aku ingin merealisasikan impian Nuar, impian orang yang banyak memberi kesedaran pada aku. Budinya merapatkan perhubungan aku dengan Fariz dan Iesya bukan sedikit. Fariz yang liar, mampu dijinakkannya". Syed Mustafa berbicara sendiri dalam hati.
 7. "Lama juga", desis hati kecilnya.
 8. "Itu sudah bagus," bisiknya lagi, senyum sendiri.
 9. "Haiza tak salahkan Fariz, dia sebenarnya bermasalah. Malangnya Haiza tak sempat membantunya. Kesian dia." Ruhaiza mengeluh.
 10. Anuariza menarik nafas panjang. "Sebab aku, semua orang susah", rungutnya dalam hati.
 11. "Aku akan membalas semua itu suatu hari nanti, aku berjanji dan aku bersumpah!" bicara hatinya lagi.
 12. "Aku tidak bimbang Anuariza gagal, kerana aku yakin dia pasti membawa pulang kejayaan. Berkenaan lamaran Syed Mustafa pula, kalau suka terima sahaja, kalau tidak abaikan." Diam-diam Solehah memujuk hati sendiri tanpa didengari Azuera yang masih merenungnya.
 13. Dan contoh-contoh/peristiwa-peristiwa lain .................... sila rujuk teks/cerita asal.

Wednesday, 28 March 2012

Teknik imbas muka dalam novel Jeriji Kasih ( Ramlah Abd. Rashid )

Teknik imbas muka bermaksud pengarang menggunakan mana-mana watak dalam cerita yang berangan-angan atau merancang untuk melakukan sesuatu perkara pada masa hadapan.
     Tujuan/fungsi teknik ini ialah:
 1. Untuk memanjangkan sesuatu cerita.
 2. Untuk menarik minat pembaca.
 3. Untuk mempelbagaikan teknik penceritaan.
 4. Untuk memberi kesempatan kepada mana-mana watak dalam cerita merancang sesuatu perkara yang hendak dibuat pada masa-masa hadapan.
 5. Untuk membezakan stail/teknik penulisan cerita di antara kalangan penulis.
 6. Untuk memperjelaskan lagi sesuatu konsep/keadaan/peristiwa/suasana.
Di antara peristiwa-peristiwa menggunakan teknik ini ialah:
 1. Anuariza menangguhkan sehari lagi kelas tuisyen Syed Fariz seperti yang diminta  oleh Syed Mustafa  kerana dia hendak pergi ke paya mengambil buah asam kelubi yang dikumpulkan di sana. Dia berjanji akan memulakan tugasnya dua hari lagi atau pada malamnya.
 2. Anuariza membuat ramalan bahawa waktu solat zuhur telah masuk dan menyuarakan hal itu kepada Syed Mustafa. Mereka akan menunaikan solat setelah sampai di tepi paya yang bakal mereka seberangi sekali lagi nanti. 
 3. Anuariza berjanji untuk membawa Syed Fariz ke sungai di hujung kampung petang esok untuk menyedut udara segar di samping menenangkan fikiran.
 4. Ruhaiza menggeleng kesal dan mahu menyelesaikan perkara itu lapan mata  antaranya dengan Syed Fariz, Lily Suriani dan Cikgu Suhaimi. Dilihat jam tangannya, beberapa minit lagi sesi persekolahan pagi akan tamat.
 5. Ruhaiza memberi tahu kepada Cikgu Suhaimi yang dia berangan-angan untuk menjadi sahabat karib Syed Fariz, tetapi bukan kekasinya.
 6. Ruhaiza memberi tahu kepada Cikgu Suhaimi yang dia mahu lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan PMR untuk dihadiahkan kepada emak dan ayahnya yang miskin.
 7. Nek Siah yang dipanggil oleh pihak sekolah kerana masalah Syed Fariz, dalam perjalanan pulang dengan perasaan marah, dia berangan-angan mahu memarahi Syed Mustafa  atas kegagalannya mendidik Syed Fariz.
 8. Nek Siah dan Solehah bercadang untuk melawat Ruhaiza yang terlantar di wad hospital kerana perbuatan Syed Fariz pada besoknya.
 9. Nek Siah mencadangkan kepada Khusyairi pada besoknya Ruhaiza dipindahkan ke wad yang lebih selesa, jauh dari mata orang ramai supaya dia tenang dan cepat sembuh.
 10. Anuariza bercita-cita untuk mengkomersialkan buah anggur dan mata naga pada suatu hari nanti. Dia juga bercita-cita untuk menjadikan taman pertanian itu sebagai pusat pelancongan dan penyelidikan kepada orang ramai yang berminat dalam bidang pertanian.
 11. Syed Mustafa bercadang keuntungan daripada projek perusahaan berasaskan tani yang penanamannya secara botani akan dikongsi bersama dengan semua penduduk kampung yang terlibat.
 12. Syed Mustafa dan Anuariza merancang untuk membuka sebuah pusat pelancongan kampung yang di dalamnya akan dibina sebuah taman mini burung, restoran masakan ala kampung, galeri lukisan dan Taman Fantasi.
 13. Dan banyak lagi peristiwa lain ........... sila rujuk teks/cerita asal.

Monday, 26 March 2012

Teknik imbas kembali dalam novel Jeriji Kasih ( Ramlah Abd. Rashid )

Teknik imbas kembali bermaksud pengarang mengunakan mana-mana watak dalam novel/cerita yang terkenang/teringat semula terhadap peristiwa yang telah pernah berlaku pada masa lepas/lampau sama ada ke atas dirinya sendiri atau pun ke atas watak/orang lain.
     Tujuan penggunaan teknik ini ialah:
 1. Untuk memanjangkan cerita.
 2. Untuk menarik minat pembaca.
 3. Untuk memberi kesempatan/ruang kepada mana-mana watak mengingat dan mencerita semula pengalaman/atau peristiwa yang pernah dialami pada masa lampau/lepas/telah berlalu.
 4. Untuk mempelbagaikan tenik penceritaan.
 5. Untuk membezakan kaedah/cara penceritaan di antara kalangan penulis.
Di antara peristiwa-peristiwa menggunakan teknik imbas kembali ialah:
 1. Anuariza teringat semalam dia ke paya, mengutip buah asam kelubi untuk dijual kepada Ah Chong. Tetapi disebabkan hari sudah senja dan hujan akan turun, dia terpaksa meninggalkan kutipannya di sana.
 2.  Syed Mustafa teringat lama  dahulu, ada orang kampungnya yang dibaham harimau di sekitar hutan itu.
 3. Anuariza masih terkenangkan perbualannya dengan Syed Fariz petang tadi yang memberi tahu kepadanya Syed Mustafa jarang di rumah serta pentingkan pekerjaan daripada keluarga.
 4. Anuariza teringat peristiwa dia ditinggalkan oleh kedua orang tuanya kepada Mak Cik Leha pada usia empat tahun untuk pergi mencari kerja dan rumah sewa di Singapura.
 5. Anuariza teringat akan buah-buah kabung yang dibakarnya petang tadi bersama-sama Syed Mustafa sesampainya mereka di rumah. Buah-buah itu dibakar dalam unggun api yang marak bersama-sama kulit dan pelepahnya, lalu dibiarkan sejuk di atas pelantar.
 6. Azuera teringat peristiwa rumahnya ditimpa pokok durian yang tumbang dalam hujan ribut, menyebabkan Nek Siah menyuruh ibunya membuat rumah di sebelah rumahnya.
 7. Anuariza teringat akan pertanyaan Syed Mustafa mengenai rancangannya sekarang. Syed Mustafa memintanya merancang daripada sekarang.
 8. Anuariza teringat peristiwa arwah ayah angkatnya ( Thamrin ) yang membawa dan mendukungnya ke pekan untuk membeli sehelai baju kemeja bergambar `Supermen' yang menjadi kegilaan kanak-kanak sebayanya pada waktu itu.
 9. Syed Fariz teringat peristiwa selama  empat hari di tahan dalam lokap balai polis, dia hanya diberi makan  nasi bungkus yang dicampur dengan ikan goreng dan sayur tauge serta diberi minum air teh `O' nipis, tanpa susu.
 10. Syed Mustafa teringat sewaktu arwah isterinya ( Jumaimah ) masih sihat, mereka sering keluar makan bersama.
 11. Syed Mustafa teringat cerita Nek Siah kepadanya mengenai kegetiran hidup ibu tunggal ( Solehah ) dalam membesarkan anak-anaknya.
 12. Dan banyak lagi peristiwa lain....... sila rujuk teks/cerita asal.