abazizomar@gmail

Saturday, 24 November 2012

Konflik jiwa/dalaman/mental watak Imran dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Serbasalah, contoh: Imran merasa serabasalah apabila dihubungi melalui telefon oleh Norasma/bekas kekasih lamanya yang mahu bertemu dengannya.
 2. Sedih, contoh: Imran merasa sedih apabila mendengar cerita Norsama bahawa kedua orang tuanya telah meninggal dunia empat tahun yang lalu dan adiknya pula ditahan di pusat pemulihan/serenti di Pahang kerana terlibat dengan dadah. Dia hidup sebatang kara.
 3. Marah, contoh: Imran marah kepada drebar/pemandu kereta buruk  yang memandu laju dan memotong motosikalnya bersama Norasma di jalan raya.
 4. Menyesal, contoh: Imran menyesal kerana tidak mendengar nasihat Norasma supaya jangan menunggang motosikal terlalu laju/memotong kereta buruk di jalan raya, akibatnya berlaku kemalangan jalan raya dan Norasma yang luka parah/pecah kepala/cacat anggota/Imran menyesal kerana tidak sempat untuk berjumpa dan  meminta maaf daripada kedua orang tua Norasma sebelum mereka berdua meninggal dunia.
 5. Terharu, contoh: Imran merasa terharu apabila Norasma memberitahu yang dia tidak ada sesiapa lagi di dunia ini hendak mengadu, hanya kepada Imran yang dapat menolongnya/Kemalangan yang menimpa mereka berdua dahulu bukan salah Imran seorang, tetapi sama-sama bersalah, sudah menjadi suratan takdir.
 6. Mengeluh, contoh: Imran mengeluh kepada isterinya/Norhayati kerana tidak tahu hendak buat macam mana mengenai hubungannya dengan Norasma/bekas kekasih lamanya yang muncul semula.
 7. Bingung, contoh: Imran menjadi bingung apabila Zahid memberi nasihat kepadanya bahawa berpoligami bunyinya sedap, tapi risikonya......./Sepatutnya Imran bernikah dengan Norasma sebaik dia sembuh dari kecederaan selepas kemalangan, bukannya selepas beristeri dan mempunyai anak.
 8. Buntu, contoh: Imran menjadi buntu apabila mengenangkan dosanya terhadap Norhayati/isteri dan Hasnita/anaknya.
 9. Risau, contoh: Imran merasa risau kerana Norhayati/isterinya pulang ke kampung tanpa memberitahu kepadanya.

Konflik drama/di antara watak dengan watak dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Konflik di antara Imran dengan Norasma, contoh: Imran menjadi serbasalah apabila Norasma/bekas kekasih lamanya ingin bertemu/berjumpa dengannya.
 2.  Konflik di antara drebar/pemandu kereta dengan Imran, contoh: Pemandu/drebar kereta memaki/memarahi Imran yang memandu laju motosikal bersama dengan Norasma di jalan raya. 
 3. Konflik di antara  ayah/kedua orang tua Norasma dengan Imran, contoh: Ayah Norasma marah kepada Imran yang telah merosakkan kehidupan masa depan anak dan keluarganya akibat dari kemalangan jalan raya. 
 4. Konflik di antara Norhayati dengan Imran, contoh: Norhayati merasa hairan dengan perubahan sikap Imran/suaminya yang tidak mahu bercakap banyak lagi dengannya/Norhayati merasa hairan apabila Imran/suaminya memberitahu kepadanya 'tak tahu nak buat macam mana'/Norhayati menangis apabila Imran/suaminya memberitahu  yang dia pernah terlibat dengan seorang gadis.
 5.  Konflik di antara Zahid dengan Imran, contoh: Zahid merasa hairan kerana Imran ada masalah rumah tangga/Imran mengeluh apabila Zahid menegur prestasi kerjanya semakin menurun pada akhir-akhir ini.

Friday, 23 November 2012

Teknik plot/unsur/peristiwa suprise/kejutan dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Imran terkejut apabila dihubungi melalui telefon oleh Nazmi/kawannya yang sudah tiga bulan tidak berhubung semasa berada di pejabat Sinar Kejora Sdn. Bhd yang mengajaknya untuk belanja makan tengah hari.
 2. Imran yang berada di pejabat Sinar Kejora Sdn. Bhd. terkejut/terperanjat menerima panggilan telefon daripada Norasma/bekas kekasih lamanya yang sudah lama berpisah.
 3. Norhayati terperanjat apabila diberitahu oleh Imran yang dia tidak sempat untuk melihat anaknya Hasnita yang dijaga oleh Kak Jah di rumah mereka sejak dari pagi.
 4. Imran terkejut apabila diberitahu oleh Norasma bahawa kedua orang tuanya telah meninggal dunia empat tahun yang lalu dan adiknya pula ditahan di pusat pemulihan/serenti di Pahang Dia hidup sebatang kara..
 5. Imran terperanjat apabila sebuah kereta memotong motosikalnya di jalan raya dan pemandunya membunyikan hon serta memakihamunnya.
 6. Imran terkejut apabila diberitahu oleh Norasma yang dia hilang ingatan sewaktu ibunya membawa ke kampung di Perlis untuk berubat secara tradisional selepas tercedera dalam  kemalangan jalan raya tempoh hari.
 7. Norhayati terkejut apabila  Dr. Mona memberi salam dan menegurnya sewaktu mereka bertemu di hadapan pasar raya.
 8. Zahid terperanjat apabila Imran memberitahu kepadanya yang dia ada masalah rumah tangga/peribadi.
 9. Zahid terkejut apabila Imran memberitahu masalah rumah tangganya dengan Norhayati/isterinya berpunca daripada dirinya sendiri.
 10. Norhayati terkejut apabila Imran memberitahu kepadanya yang dia pernah terlibat hubungan sulit dengan seorang gadis/Norasma/kawan lamanya.
 11. Norasma terkejut apabila Imran memberitahu kepadanya yang hubungan sulit dan perancangan mereka berdua untuk berkahwin telah diberitahu kepada Norhayati/isterinya. 
 12. Norasma terkejut apabila Imran memberitahu akan/mahu mengahwininya.
 13. Norhayati terkejut apabila Imran memberitahu bahawa Norasma datang ke rumah untuk berjumpa dengan Norhayati,  tetapi tidak bertemu kerana Norhayati balik ke kampung.Thursday, 22 November 2012

Teknik plot/unsur/peristiwa suspen dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Peristiwa Imran mengejar dengan laju kereta buruk yang memotong motosikalnya bersama dengan Norasma di jalan raya. Pembaca menjadi tanda tanya mengapakah Imran bertindak sedemikian dan apakah kesudahannya.
 2. Peristiwa berlaku kemalangan motosikal dengan kereta di jalan raya yang melibatkan Imran dan Norasma sebagai pembonceng. Pembaca ingin tahu bagaimanakah keadaan Imran dan Norasma yang terlibat dalam kemalangan jalan raya tersebut.
 3. Peristiwa Imran mencari Norasma yang begitu lama selepas berlaku kemalangan di jalan raya. Pembaca ingin tahu Norasma dibawa ke mana oleh keluarganya untuk mendapatkan rawatan.
 4. Peristiwa Imran meluahkan perasaannya/janjinya untuk bertanggungjawab/menjadikan Norasma sebagai isterinya selepas Norasma cacat anggota akibat kemalangan jalan raya. Pembaca ingin tahu adakah Imran mengotakan/menunaikan janjinya terhadap Norasma.
 5. Peristiwa Norasma memberitahu kepada Imran yang dia hidup sebatang kara selepas kematian kedua orang tua dan adiknya di tahan di pusat serenti  selepas bertemu semula dengan Imran. Pembaca ingin tahu apakah tindakan/reaksi Imran terhadap masalah Norasma tersebut.
 6. Peristiwa Imran menyatakan kepada Norasma yang dia bersedia untuk berkahwin/bernikah dengannya walau pun cacat anggota. Pembaca ingin tahu adakah Imran jadi bernikah/berkahwin dengan Norasma.
 7. Peristiwa Zahid menyuruh Imran berterus terang kepada Norhayati/isterinya mengenai hubungan sulitnya dengan Norasma/bekas kekasih lamanya. Pembaca tertanya-tanya adakah Imran melakukannya/berterus terang dengan Norhayati/isterinya.
 8. Peristiwa Zahid menyuruh Imran bertaubat nasuha terhadap kesalahan/kesilapannya  pada masa lepas kepada Norasma/Norhayati. Pembaca ingin tahu adakah Imran berbuat demikian.
 9. Peristiwa Norhayati merajuk dan melarikan diri balik ke kampung kerana kecewa terhadap keputusan Imran/suaminya yang  akan berkahwin/bernikah dengan Norasma/bekas kekasi lamanya. Pembaca ingin tahu apakah tindakan Imran/rumah tangga Imran dan Norhayati untuk seterusnya.
 10. Peristiwa Imran memberitahu kepada Norhayati/isterinya yang dia dengan Norasma tidak jadi berkahwin/bernikah, tetapi telah memilih jalan hidup masing-masing, iaitu Norasma akan ke pergi ke Mekah untuk menunaikan ibadah umrah. Pembaca ingin tahu apakah respon/reaksi Norhayati terhadap Imran.

Unsur-unsur agama Islam dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Terdapat nama-nama watak/pelakon yang beragama Islam, contoh: Imran/Zahid/Nazmi/Norhayati/dll.
 2. Adanya memberi dan menjawab salam, contoh: Nazmi/kawan Imran memberi salam melalui telefon dan Imran menjawab salam tersebut/waalaikummussalam/Dr. Mona memberi salam kepada Norhayati.
 3. Adanya menyebut perkataan insya-Allah, contoh: Imran menjawab insya-Allah ketika kawannya/Nazmi mengajaknya untuk belanja makan-makan melalui telefon/Dr. Mona menjawab insya-Allah ketika Norhayati menjemputnya datang lagi ke rumahnya.
 4. Adanya menyebut perkataan alhamdulillah, contoh: Norhayati menyebut perkataan 'alhamdulillah, sambutannya bagus,' semasa menjawab pertanyaan suaminya/Imran yang ingin tahu mengenai program seminar peperiksaan anjurannya di sekolah.
 5. Ada menyebut perkataan/nama Tuhan/Allah, contoh: Norasma menyebut perkataan 'ya Allah' di atas motosikal sebelum berlakunya kemalangan di jalan raya bersama dengan Imran.
 6. Adanya mengucap dua kalimah syahadat, contoh: Imran menyuruh Norasma mengucap dua kalimah syahadat sebaik berlakunya kemalangan di jalan raya, iaitu motosikal yang diboncengnya bersama dengan Imran bertembung dengan kereta.
 7. Adanya mengucap syukur/bersyukur kepada Tuhan/Allah, contoh: Norasma bersyukur kepada Tuhan/Allah kerana sudah pulih/sembuh sepenuhnya daripada kecederaan akibat kemalangan di jalan raya.
 8. Percaya kepada takdir/qadak dan qadar Tuhan/Allah, contoh: Norasma tidak menyalahkan Imran seorang di atas berlakunya kemalangan di jalan raya, baginya peristiwa tersebut merupakan takdir/ketentuaan Allah SWT.
 9. Mengirim salam kepada seseorang, contoh: Dr. Mona meminta Norhayati menyampaikan salamnya kepada Imran/suaminya.
 10. Bersumpah dalam Islam/dengan nama Allah, contoh: Imran bersumpah, 'Demi Allah, apa-apa yang abang katakan ini betul, Yati,'/ Imran bersumpah di hadapan Norhayati/isterinya dengan menyebutkan nama Allah.
 11. Bertaubat nasuha, contoh: Zahid menyuruh Imran bertaubat nasuha di atas segala kesalahan/keterlanjuran terhadap isterinya/Norhayati/Norasma/Imran dan Norasma telah bertaubat nasuha di atas keterlanjuran/kesilapan/kesalahan yang mereka lakukan dahulu.
 12. Nama tempat suci dalam Islam/Mekah, contoh: Norasma akan pergi ke Mekah untuk menunaikan ibadah umrah.
 13. Amalan ibadah umrah dalam Islam, contoh: Norasma akan pergi menunaikan ibadah umrah ke Mekah.

Wednesday, 21 November 2012

Pengajaran/mesej/amanat/pesanan/perutusan/unsur didaktik dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Guru hendaklah bertanggungjawab terhadap bidang tugas yang diamanahkan, contoh: Norhayati bertanggungjawab terhadap pelajar sekolahnya dengan mengadakan program seminar peperiksaan sehingga mendapat pujian daripada pengetua sekolah.
 2. Kita hendaklah memberikan kasih sayang dengan sepenuhnya kepada anak isteri/keluarga, contoh: Imran dan Norhayati sayang kepada anaknya Hasnita/Norhayati sayang kepada suaminya/Imran.
 3. Kita hendaklah menyelesaikan masalah rumah tangga secara diplomasi/perbincangan/perundingan, contoh: Imran berbincang dengan Norhayati/isterinya sebelum berkahwin/bernikah dengan Norasma.
 4. Kita janganlah bertindak terburu-buru/mengikut perasaan/emosi/ego di jalan raya, contoh: Imran yang ego/mengikut perasaan mencabar pemandu kereta di dalan raya telah di timpa kemalangan jalan raya bersama dengan Norasma.
 5. Kita hendaklah berterus terang/jujur dengan isteri/seseorang, contoh: Imran jujur/berterus terang memberitahu kepada Zahid bahawa masalah rumah tangganya berpunca daripada dirinya sendiri/Norhayati jujur merelakan Imran/suaminya bernikah dengan Norasma.
 6. Kita hendaklah tabah/gigih dalam menghadapi cabaran/dugaan hidup, contoh: Norasma tabah/gigih menghadapi cabaran hidup walau pun telah kematian kedua orang tua dan cacat anggota.
 7. Kita hendaklah sabar dalam menghadapi cabaran hidup/rumah tangga, contoh: Dr. Mona meminta Norhayati/Norasama bersabar menghadapi cabaran hidup/masalah rumah tangga.
 8. Kita hendaklah menerima qadak dan qadar/takdir Allah SWT ke atas musyibah yang menimpa diri, contoh: Norasma tidak menyalahkan Imran terhadap apa yang berlaku ke atas dirinya, tetapi kerana ketentuan Allah SWT.
 9. Kita hendaklah menunaikan/mengotakan/menepati janji yang dibuat kepada seseorang, contoh: Imran akan bernikah/berkahwin dengan Norasma sebagai mengotakan/menunaikan janjinya terhadap Norasma.
 10. Kita janganlah memendam perasaan/merajuk/melarikan diri tanpa pengetahuan/keizinan suami, contoh: Norhayati yang kecewa terhadap Imran/suaminya telah melarikan diri balik ke kampung tanpa pengetuan Imran/suaminya.
 11. Kita hendaklah memaafkan seseorang yang pernah melakukan kesalahan/kesilapan, contoh: Norasma/Noryahati telah memaafkan Imran yang banyak melakukan kesalahan terhadap mereka.
 12. Kita hendaklah cepat bertaubat apabila menyedari telah banyak melakukan kesilapan/kesalahan terhadap seseorang, contoh: Imran/Norasma telah bertaubat nasuhah di atas perbuatan mereka pada masa lalu/kerana menimbulkan tekanan perasaan terhadap Norhayati.
 13. Kita hendaklah memberi nasihat/idea yang berguna kepada seseorang yang sedang menghadapi masalah, contoh: Zahid memberi nasihat kepada Imran supaya berbincang/berterus terang dengan Norhayati/isterinya/Dr. Mona memberi nasihat kepada Norasma/Norhayati supaya banyak bersabar dalam menghadapi cabaran hidup.
 14. Kita hendaklah menghargai/berterma kasih kepada seseorang, contoh: Pengetua sekolah mengucapkan tahniah/pujian kepada Norhayati kerana berjaya mengadakan program seminar peperiksaan di sekolah/Norasma menghargai/berterima kasih kepada Imran yang sudi mengahwininya/bertanggungjawab terhadap dirinya.
 15. Kita hendaklah bersimpati/belas kasihan terhadap seseorang, contoh: Imran/Norhayati bersimpati terhadap penderitaan hidup Norasma/Dr. Mona bersimpati terhadap masalah Norasma/Norhayati.
 16. Kita hendaklah bijaksana dalam menyelesaikan masalah/konflik rumah tangga, contoh: Imran bijak menyelesaikan masalah rumah tangganya dengan membuat keputusan tidak berkahwin/bernikah dengan Norasma/bekas kekasih lamanya demi menjaga keharmonian rumah tangganya dengan Norhayati/isterinya.

Latar/citra/imej/gambaran/keadaan/suasana masyarakat dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Masyarakat yang hidup zaman moden/selepas merdeka/kini/sekarang, contoh: Imran/Norasma/Norhayati pernah menuntut di universiti/ Imran/Zahid bekerja di syarikat swasta Sinar Kejora Sdn. Bhd./Nazmi/Norasma menelefon Imran/Imran menelefon kepada Norhayati/isterinya.
 2. Masyarakat Melayu beragama Islam, contoh: Dr. Mona/Zahid/Imran/Norasma/Norhayati beragama Islam.
 3. Masyarakat yang berasal dari kampung dan menetap/bermastautin di bandar, contoh: Norhayati berasal dari kampung/Imran berasal dari negeri Melaka/Norasma berasal dari negeri Perlis/dll.
 4. Masyarakat yang bekerja dengan pihak swasta/kerajaan, contoh: Zahid/Imran bekerja di syarikat Sinar Kejora Sdn. Bhd./Norhayati berkhidmat sebagai guru/Dr. Mona bertugas sebagai doktor.
 5. Masyarakat muda-mudi yang bergaul bebas/bercinta, contoh: Imran dan Norasma bergaul bebas/bercinta sewaktu menuntut di universiti dahulu.
 6. Masyarakat yang ego/degil/keras hati, contoh: Imran mencabar pemandu kereta di jalan raya sehingga berlaku kemalangan jalan raya yang mengakibatkan Norasma menjadi cacat anggota.
 7. Masyarakat yang penyayang/pengasih, contoh: Imran tidak jadi berkahwin dengan Norasma kerana kasih/sayang kepada anak dan isterinya/Norhayati sayang kepada suaminya Imran.
 8. Masyarakat yang rajin/gigih/tekun bekerja, contoh: Zahid/Imran bekerja di syarikat Sinar Kejora Sdn. Bhd./Norhayati bertugas sebagai guru di sekolah.
 9. Masyarakat yang bertindak secara terburu-buru/tanpa berfikir panjang, contoh: Imran membuat keputusan untuk berkahwin/bernikah dengan Norasma bekas kekasih lamanya.
 10. Masyarakat yang menjaga/mementingkan  hubungan persahabatan, contoh: Zahid/Nazmi berkawan baik dengan Imran/Dr. Mona bersahabat baik dengan Norasma/Norhayati.
 11. Masyarakat yang bertanggungjawab, contoh: Imran sanggup bertanggungjawab terhadap Norasma sebagai menunaikan janjinya untuk bernikah/berkahwin dengannya.
 12. Masyarakat yang mengota/menunaikan janji, contoh: Imran sanggup untuk bernikah/berkahwin/menjadikan Norasma sebagai isteri keduanya sebagai menunaikan janji yang pernah dibuat terhadap Norasma.
 13. Masyarakat yang insaf/sedar/kesal/mengakui kelemahan diri sendiri, contoh: Imran merasa insaf/kesal/merasa bersalah terhadap Norhayati/isterinya kerana menyembunyikan hubungan cinta dengan Norasma.
 14. Masyarakat yang sanggup/rela berkorban, contoh: Norhayati sanggup membenarkan Imran/suaminya berkahwin/bernikah dengan Norasma yang hidup menderita.
 15. Masyarakat yang bertaubat/kembali ke jalan kehidupan yang sebenar, contoh: Imran dan Norasma telah bertaubat di atas kesalahan yang lalu dan kembali hidup seperti biasa. 
 16. Masyarakat yang mengalami konflik/masalah rumah tangga, contoh: Imran dan Norhayati menghadapi masalah rumah tangga kerana Imran/suaminya akan berkahwin/bernikah dengan Norasma/kekasih lamanya.
 17. Masyarakat yang suka berterus terang/jujur/ikhlas, contoh: Imran jujur/berterus terang memberitahu kepada Zahid bahawa masalah rumah tangganya berpunca daripada dirinya sendiri/Imran berterus terang kepada Norhayati/isterinya yang dia akan berkahwin/bernikah dengan Norasma.
 18. Masyarakat yang suka memberi nasihat kepada rakan/kawan/seseorang yang menghadapi masalah, contoh: Zahid memberi nasihat kepada Imran supaya berterus kepada isterinya/Norhayati/Dr. Mona memberi nasihat kepada Norasma/Norhayati supaya banyak bersabar dalam menghadapi dugaan hidup.
 19. Masyarakat yang suka merajuk/memendamkan perasaan/membawa diri, contoh: Norhayati membawa diri/merajuk melarikan diri balik ke kampung kerana kecewa dengan sikap suaminya/Imran yang akan berkahwin/bernikah dengan Norasma.
 20. Masyarakat yang pemaaf, contoh: Norasma memaafkan kesalahan Imran terhadapnya/Norhayati memaafkan Imran/suaminya yang pernah menimbulkan masalah kepadanya.
 21. Masyarakat yang berpendidikan/berkelulusan tinggi/universiti, contoh: Imran/Norasma/Norhayati berkelulusan universiti.
 22. Masyarakat yang tabah/cekal, contoh: Norasma tabah menghadapi cabaran hidup walau pun cacat anggota dan kematian kedua orang tuanya.

Tuesday, 20 November 2012

Nilai kemanusiaan/moral/murni/akhlak dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Kasih sayang, contoh: Imran/Norhayati sayang kepada anaknya Hasnita/Imran sayang kepada isterinya Norhayati/sebaliknya.
 2. Bertanggungjawab, contoh: Imran bertanggungjawab terhadap janjinya untuk berkahwin/bernikah dengan Norasma.
 3. Sanggup berkorban, contoh: Imran sanggup berkorban demi menunaikan janjinya terhadap Norasma.
 4. Menunaikan/menepati janji, contoh, Imran akan berkahwin/bernikah dengan Norasma demi menunaikan janjinya.
 5. Nasihat-menasihati, contoh: Zahid menasihati Imran supaya berterus terang dengan isterinya/Norhayati.
 6. Bersimpati/belas kasihan, contoh: Dr. Mona bersimpati terhadap Norasma/Norhayati yang menghadapi masalah rumah tangga.
 7. Kemaafan, contoh: Norhayati memaafkan Imran/suaminya yang berubah sikap terhadapnya.
 8. Kerajinan/kegigihan/ketekunan, contoh: Zahid/Imran rajin bekerja/Norhayati gigih menjalankan tugas sebagai guru di sekolah.
 9. Kesabaran, contoh: Norhayati sabar menghadapi masalah rumah tangganya dengan Imran/suaminya.
 10. Penyesalan/keinsafan, contoh: Imran kesal kerana tidak sempat memohon maaf daripada kedua orang tua Norasma/Imran insaf terhadap kesilapannya pada masa lampau/mengabaikan isterinya/Norhayati.
 11. Bertaubat, contoh: Imran telah bertaubat di atas kesalahannya yang lalu/mengadakan hubungan cinta dengan Norasma.
 12. Kemesraan, contoh: Dr. Mona mempunyai hubungan persahabatan yang mesra dengan Norasma/Norhayati.
 13. Keakraban, contoh: Zahid/Nazmi mempunyai hubungan persahabatan yang akrab dengan Imran.
 14. Kepatuhan/kesetiaan, contoh: Norhayati patuh kepada Imran/suaminya/ Abang kan ketua keluarga, Yati kena ikut cakap abang.
 15. Berterima kasih, contoh: Norasma berterima kasih kepada Imran yang sanggup mengahwini/bertanggungjawab terhadapnya/Imran berterima kasih kepada Zahid yang telah memberi nasihat/idea kepadanya.
 16. Patriotisme, contoh: Imran dan Norhayati sama-sama menyumbang membangunkan bangsa dan negara.
 17. Kejujuran/keikhlasan/berterus terang, contoh: Imran berterus terang memberitahu kepada Zahid masalah rumah tangganya dengan Norhayati disebabkan dirinya sendiri/Norhayati merelakan Imran berkahwin/bernikah dengan Norasma.
 18. Mengambil berat, contoh: Imran bertanya khabar Norhayati mengenai program seminar peperiksaan anjurannya di sekolah/Imran mengambil berat terhadap Norasma selepas bertemu semula.
 19. Ziarah-menziarahi/kunjung-mengunjung, contoh: Dr. Mona berkunjung ke rumah Norhayati/Imran.
 20. Bersyukur, contoh: Imran bersyukur kerana Norhayati/isterinya dapat menerima percakapannya mengenai hubungannya dengan Norasma.

Watak dan perwatakan Imran dan Norhayati dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

Imran
 1. Watak/pelakon utama/protoganis dalam drama.
 2. Berusia awal 30-an.
 3. Berasal dari negeri Melaka.
 4. Sudah beristeri/berumah tangga/suami kepada Norhayati.
 5. Sudah mempunyai anak/cahaya mata, iaitu Hasnita.
 6. Pernah belajar di universiti/institusi pengajian tinggi bersama dengan Norasma.
 7. Kawan baik/rapat dengan Nazmi/Zahid.
 8. Bekerja di pejabat swasta/Sinar Kejora Sendirian Berhad.
 9. Pernah terlibat dalam kemalangan jalan raya bersama dengan Norasma.
 10. Pernah mencintai/berkasih dengan Norasma semasa menuntut di universiti.
 11. Seorang yang penyayang/pengasih, contoh: Imran sayang kepada isteri ( Norhayati ) dan anaknya ( Hasnita ).
 12. Seorang yang panas baran/emosi/tidak dapat mengawal perasaan, contoh: Imran mencabar pemandu kereta di jalan raya sehingga berlaku kemalangan bersama dengan Norasma.
 13. Seorang yang tidak mendengar nasihat/degil/ego, contoh: Imran tidak mendengar nasihat Norasma  supaya jangan berlumba dengan pemandu kereta di jalan raya.
 14. Seorang yang rajin/gigih/tekun bekerja, contoh: Imran rajin bekerja di pejabat Sinar Kejora Sdn. Bhd. bersama dengan Zahid.
 15. Seorang yang mengambil berat, contoh: Imran bertanya khabar mengenai program seminar peperiksaan anjuran isterinya/Norhyati di sekolah.
 16. Seorang yang mengota/menunaikan janji, contoh: Imran akan mengotakan janjinya untuk bernikah/berkahwin dengan Norasma walau pun dia sudah mempunyai isteri dan anak.
 17. Seorang yang suka berterus terang/jujur, contoh: Imran berterus terang memberitahu kepada Zahid masalah rumah tangganya berpunca daripada dia sendiri/Imran dengan jujur memberitahu kepada Norhayati/isterinya yang dia ada hubungan sulit dengan Norasma dan bercadang untuk bernikah/berkahwin dengannya.
 18. Seorang yang insaf/sedar diri, contoh: Imran telah insaf di atas kesalahan/kesilapannya pada masa lalu.
 19. Seorang yang menyesal/bertaubat, contoh: Imran menyesal kerana tidak sempat untuk meminta maaf daripada kedua orang tua Norasma/ Imran telah bertaubat nasuhah di atas kesalahannya mengabaikan isterinya/Norhayati.
 20. Seorang yang bertanggungjawab, contoh: Imran bertanggungjawab terhadap janjinya untuk berkahwin dengan Norasma yang cacat akibat kemalangan jalan raya bersama dengannya.
 21. Seorang yang mengaku kesalahan/kelemahan diri, contoh: Imran mengaku dia yang bersalah membawa motorsikal terlalu laju yang menyebabkan berlakunya kemalangan jalan raya sehingga Norasma menjadi cacat anggota.
 22. Seorang yang sanggup berkorban, contoh: Imran sanggup berkorban untuk berkahwin dengan Norasma kerana janjinya.
Norhayati
 1. Watak/pelakon pembantu dalam drama.
 2. Berusia 29 tahun.
 3. Isteri kepada Imran.
 4. Mempunyai seorang anak bernama Hasnita.
 5. Sedang mengandung anak yang kedua.
 6. Berasal dari kampung.
 7. Bertugas sebagai guru.
 8. Berkawan rapat/baik/kawan sejak sekolah/universiti dengan Dr. Mona.
 9. Seorang yang cantik.
 10. Seorang yang baik.
 11. Seorang yang taat pada agama.
 12. Dari keturunan orang yang baik-baik.
 13. Seorang yang penyayang/pengasih, contoh: Norhayati sayang kepada anak dan suaminya ( Hasnita dan Imran ).
 14. Seorang yang rajin/gigih/tekun bekerja, contoh: Norhayati seorang guru yang rajin/gigih/tekun.
 15. Seorang yang bertanggungjawab dalam bidang tugas, contoh: Norhayati bertanggungjawab dalam bidang tugasnya sebagai seorang guru dengan mengadakan program seminar peperiksaan kepada pelajarnya di sekolah.
 16. Seorang yang mendengar nasihat, contoh: Norhayati mendengar nasihat daripada sahabatnya Dr. Mona supaya bersabar menghadapi masalah rumah tangganya dengan Imran/suaminya.
 17. Seorang yang pemaaf, contoh: Norhayati memaafkan Imran/suaminya yang berubah sikap terhadapnya sejak berhubung semula dengan Norasma/bekas kekasih lamanya.
 18. Seorang yang bersabar, contoh: Norhayati bersabar dengan masalah rumah tangga yang dialaminya, iaitu suaminya/Imran ada hubungan dengan perempuan/gadis lain/Norasma.
 19. Seorang yang mengalami tekanan perasaan/konflik jiwa, contoh: Norhayati susah hati/risau kerana suaminya/Imran mempunyai hubungan dengan perempuan/gadis lain/Norasma.
 20. Seorang yang jujur/ikhlas hati, contoh: Norhayati merelakan suaminya/Imran berkahwin/bernikah dengan Norasma/bekas kekasih lamanya.
 21. Seorang yang suka merajuk/membawa hati/memendamkan perasaan, contoh: Norhayati telah lari balik ke kampung tanpa pengetahuan/kebenaran suaminya/Imran.

Monday, 19 November 2012

Pemikiran/tema dan persoalan-persoalan dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

Pemikiran/Tema

Konflik jiwa dan pergolakan rumah tangga yang dialami oleh seorang suami yang sudah beristeri. Imran yang sudah beristeri ( Norhayati ) dan mempunyai seorang anak ( Hasnita ) mengalami konflik jiwa/tekanan mental/perasaan selepas dihubungi oleh  bekas kekasih lamanya ( Norasma ). Imran dan Norasma telah mengadakan pertemuan di sebuah coffee house dan Imran telah berjanji akan mengotakan janjinya dengan Norasma iaitu untuk bernikah dengannya. Keadaan ini menyebabkan timbul rasa tidak senang hati Norhayati/isterinya.

Persoalan-persoalan
 1. Kasih sayang dalam keluarga/anak isteri, contoh: Imran sangat sayang kepada isterinya/Norhayati dan anaknya/Hasnita.
 2. Tanggungjawab seorang guru terhadap sekolah/bidang tugas, contoh: Norhayati telah berjaya mengadakan seminar peperiksaan di sekolahnya sehingga mendapat pujian daripada pengetua sekolahnya.
 3. Memberi nasihat kepada seseorang yang dalam kesusahan/bermasalah, contoh: Zahid memberi nasihat kepada Imran yang mengalami masalah rumah tangga/Dr. Mona memberi nasihat kepada Norhayati/Norasma yang mengalami masalah keluarga/peribadi.
 4. Sanggup bertanggungjawab/berkorban terhadap keputusan yang dibuat, contoh: Imran sanggup bertanggungjawab/berkorban dengan mengahwini Norasma yang cacat dalam kemalangan jalan raya kerana janjinya.
 5. Mengotakan/menunaikan janji yang dibuat terhadap seseorang, contoh: Imran sanggup untuk berkahwin/bernikah dengan Norasama walaupun dia sudah beristeri semata-mata kerana hendak mengotakan janji yang pernah dibuat terhadap Norasma.
 6. Bertindak mengikut perasaan/emosi/darah muda, contoh: Imran membonceng Norasma dengan motorsikal terlalu laju menyebabkan berlaku kemalangan di jalan raya.
 7. Perasaan kesal/insaf kerana tidak sempat untuk meminta maaf kepada seseorang, contoh: Imran merasa kesal dan insaf kerana tidak sempat untuk bertemu dan meminta maaf kepada kedua ibu bapa/orang tua Norasma.
 8. Bertaubat nasuhah di atas kesilapan/kesalahan yang telah berlalu/lepas, contoh: Imran dan Norasma masing-masing telah bertaubat nasuhah di atas kesilapan mereka berdua.
 9. Bersimpati/belas kasihan kepada seseorang yang bermasalah, contoh: Norhayati bersimpati terhadap Norasma yang bermasalah/Dr. Mona merasa belas kasihan terhadap Norhayati yang menghadapi masalah rumah tangga dengan suaminya/Imran.
 10. Hubungan persahabatan yang akrab, contoh: Zahid kawan rapat Imran/Dr. Mona kawan baik Noryahati/Norasma.
 11. Memaafkan seseorang/kesalahan suami, contoh: Norhayati memaafkan Imran/suaminya yang berubah sikap terhadapnya/tidak mahu bercakap banyak.
 12. Berterus terang dalam sesuatu isu/masalah, contoh: Imran berterus terang memberitahu kepada Zahid bahawa  masalah rumah tangganya berpunca daripada dirinya sendiri/Imran berterus terang memberitahu kepada Norhayati/isterinya mengenai hubungannya dengan Norasma selepas berlaku kemalangan jalan raya.
 13. Menghargai dan berterima kasih kepada seseorang, contoh: Norasma menghargai/berterima kasih kepada Imran yang mahu bertanggungjawab ke atas dirinya/mengahwininya.
 14. Melakukan sesuatu tindakan/keputusan tanpa restu/izin/pengetahuan suami, contoh: Norhayati melarikan diri balik ke kampung/meninggalkan rumah tanpa pengetahuan/meminta izin/kebenaran suaminya/Imran.

Urutan peristiwa-peristiwa penting dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

Babak 1

 • Nazim ( kawan Imran ) menelefon Imran di pejabat Sinar Kejora Sdn. Bhd. tempat Imran bekerja.
 • Norasma Binti Jamaluddin ( bekas kekasih lama Imran ) menghubungi Imran di pejabat dan mereka  berjanji untuk bertemu lusa pada jam 12.30 tengah hari di Restoran Mawar, Jalan Sutera.
  • Imran yang berada di pejabat menghubungi isterinya Norhayati di sekolah bertanya khabar mengenai  program seminar peperiksaan anjurannya di sekolah.
  •  Norhayati berpuas hati kerana seminar anjurannya berjaya dan mendapat pujian daripada pengetuanya.
  • Imran teringat kepada Hasnita anaknya yang ditinggalkan bersama Kak Jah orang gaji/pembantu  rumah di rumah sejak dari pagi lagi. 
  • Norhayati mengajak Imran/suaminya pulang ke rumah pada jam 4.00 petang untuk melihat anak mereka Hasnita.

Babak Dua

 • Imran dan Norasma bertemu di restoran mewah/coffee house. 
 • Norasma memberitahu kepada Imran hidupnya hancur kerana kedua orang tuanya telah meninggal dunia     empat tahun yang lalu. Adiknya ditahan di pusat serenti. Dia hidup sebatang kara.
  •  Imran meminta maaf kepada Norasma kerana penderitaan hidup Norasma disebabkan olehnya. Dia merasa kesal dan bersalah.
  • Imran memberitahu kepada Norasma yang dia begitu lama mencari Norasma tetapi tidak berjumpa.
  • Imran memberitahu kepada Norasma yang dia akan mengotakan janjinya terhadap Norasma.
  • Norasma menceritakan kepada Imran perkara yang telah berlaku ke atas dirinya  sejak berlaku kemalangan di jalan raya.
  • Norasma teringat kepada peristiwa kemalangan motorsikal bersama Imran di jalan raya ( Hal. 291-295 ).
  • Imran merasa kesal kerana tidak sempat berjumpa dengan kedua orang tua Norasma untuk meminta maaf. 

  Babak Tiga
   
 • Norasma berjumpa dengan Dr. Mona dan menyatakan perasaannya.
 • Dr. Mona memberi semangat dan nasihat kepada Norasma.
 • Dr. Mona bertemu pula dengan Norhayati di hadapan pasaraya di bandar.
 • Norhayati mempelawa Dr. Mona berkunjung ke rumahnya.
 Babak Empat
 • Norhayati merasa hairan melihat keadaan Imran/suaminyanya yang berubah sikap dan tidak mahu bercakap banyak.

Babak Lima
 • Dr. Mona berkunjung ke rumah Norhayati.
 • Norhayati memberitahu kepada Dr. Mona yang Imran/suaminya ada masalah.
Babak Enam
 • Imran berkunjung ke pejabat Zahid ( bossnya ).
 • Imran memberitahu kepada Zahid masalah keluarga/rumah tangganya.
 • Zahid memberi nasihat kepada Imran.
 • Imran mengaku  kepada Zahid masalah keluarga/rumah tangganya berpunca daripada dia.
 • Imran memberitahu kepada Zahid kisah dia bersama dengan Norasma pernah terlibat dalam kemalangan di jalan raya dan dia berjanji akan bertanggungjawab terhadap Norasma.
 • Zahid menasihati Imran supaya berterus terang dengan Norhayati/isterinya mengenai masalah tersebut.
Babak Tujuh
 • Imran memberitahu kepada Norhayati/isterinya masalah yang dihadapinya selama ini ialah pernah terlibat dengan seorang gadis, iaitu kemalangan jalan raya.
 • Norhayati terkejut dan menangis.
 • Imran memberitahu kepada Norhayati/isterinya kisah perjumpaan semula dan janjinya dengan Norasma  selepas berlaku kemalangan jalan raya.
 • Norhayati/isterinya memaafkan Imran di atas perubahan sikapnya selama ini.
Babak Lapan
 • Imran bertemu dengan Norasma di kafeteria/restoran.
 • Imran memberitahu kepada Norasma bahawa masalah mereka telah pun dimaklumkan kepada Norhayati/isterinya.
 • Norasma memberi nasihat kepada Imran ( Hal. 322 ).
 • Imran memberitahu kepada Norasma untuk memperisterikannya/berkahwin dengannya.
 • Imran memberitahu kepada Norasma bahawa Norhayati/isterinya bersetuju/merelakan dia berkahwin dengan Norasma.
 • Norasma menghargai dan berterima kasih di atas pendirian/sikap Imran yang mahu bertanggungjawab terhadap dirinya/mengahwininya.
Babak Sembilan
 • Dr. Mona bertemu dengan Norhayati di sebuah taman.
 • Norhayati meluahkan perasaannya kepada Dr. Mona yang dia bersimpati terhadap Norasma.
 • Norhayati memberitahu kepada Dr. Mona yang dia berkeberatan untuk mengizinkan Imran/suaminya berkahwin dengan Norasma.
 • Dr. Mona bersimpati terhadap Norhayati dan memberi nasihat supaya bersabar ( Hal. 327 ).
Babak Sepuluh
 • Imran bertemu dengan Zahid di pejabatnya ( Sinar Kejora Sdn. Bhd. ).
 • Imran memberitahu kepada Zahid yang dia akan bernikah dengan Norasma sebagai menunaikan janji terhadapnya.
 • Zahid memberi nasihat dan melarang Imran untuk berpoligami ( Hal. 330 ).
 • Zahid menyuruh Imran bertaubat nasuhah terhadap perkara/peristiwa yang lepas.
Babak Sebelas
 • Norhayati balik ke kampung tanpa memberitahu kepada Imran/suaminya.
 • Imran pergi mencari Norhayati/isterinya di kampung.
 • Norhayati sanggup berkorban/bersetuju Imran/suaminya berkahwin dengan Norasma. 
 • Imran memberitahu kepada Norhayati/isterinya bahawa Norasma ada datang ke rumah mereka untuk bertemu dengan Norhayati, tetapi tidak berjumpa kerana Norhayati tiada di rumah/balik ke kampung.
 • Imran memberitahu kepada Norhayati/isterinya yang dia dan Norasma akan memilih jalan hidup masing-masing.
 • Norasma akan pergi ke Mekah untuk mengerjakan ibadat umrah dan kami ( Imran dan Norasma ) telah bertaubat.