abazizomar@gmail

Monday, 26 November 2012

Watak dan perwatakan Norasma dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Watak pembantu/protagonis dalam cerita/drama.
 2. Nama penuh ialah Norasma Binti Jamaluddin.
 3. Masih gadis/belum berkahwin.
 4. Seorang yang cantik/ayu/manis.
 5. Berusia 29 tahun.
 6. Pernah belajar/menuntut di universiti bersama dengan Imran/berpendidikan tinggi/tamat universiti/berijazah.
 7. Bekas kekasih Imran semasa belajar di universiti.
 8. Berkawan baik dengan Dr. Mona sewaktu menuntut di universiti.
 9. Berasal dari kampung/negeri Perlis.
 10. Cacat anggota badan akibat kemalangan jalan raya bersama dengan Imran.
 11. Terlibat dalam kemalangan jalan raya dengan motosikal bersama dengan Imran/bekas kekasihnya semasa menuntut di universiti dahulu.
 12. Telah kematian kedua orang tua/hidup sebatang kara/tiada tempat untuk mengadu.
 13. Adiknya ditahan di pusat serenti/pemulihan di negeri Pahang kerana terlibat dengan dadah.
 14. Bekerja/bertugas sebagai eksekutif pemasaran di sebuah firma di Johor Bahru.
 15. Pergi ke Mekah untuk menunaikan ibadah umrah.
 16. Seorang yang penyayang, contoh: Norasma sayang kepada Imran/bekas kekasihnya/kedua ibu bapanya/adiknya.
 17. Seorang yang bernasib malang/hidup menderita, contoh: Norasma kematian kedua orang tua/adiknya ditahan di pusat serenti/cacat anggota akibat kemalangan jalan raya/hidup sebatang kara/tiada tempat untuk mengadu.
 18. Seorang yang penyabar, contoh: Norasma bersabar dengan nasib malang yang menimpa dirinya seperti cacat anggota akibat kemalangan jalan raya/kematian kedua orang tua.
 19. Seorang yang setia/patuh/taat, contoh: Norasma setia menunggu Imran dan tidak kahwin-kahwin/bersedia untuk menjadi isteri Imran.
 20. Seorang yang tabah/cekal/gigih, contoh: Norasma tabah menghadapi cabaran hidup walaupun cacat anggota/kematian kedua orang tua/tiada tempat untuk mengadu/gigih mencari Imran walaupun bertahun-tahun lamanya.
 21. Seorang yang beriman/bertakwa/percaya kepada takdir Allah SWT, contoh: Norasma menganggap kemalangan jalan raya yang menimpa dirinya dan Imran tempoh hari adalah ketentuan/takdir ilahi/Allah SWT.
 22. Seorang yang pemaaf, contoh: Norasma memaafkan kesalahan Imran yang lalu terhadapnya.
 23. Seorang yang mendengar nasihat, contoh: Norasma mendengar nasihat daripada kawannya/Dr. Mona supaya banyak bersabar dalam menghadapi cabaran hidup.
 24. Seorang yang menghormati kawan/orang lain, contoh: Norasma menghormati Dr. Mona/Imran.
 25. Seorang yang boleh dibawa berbincang/muafakat, contoh: Norasma selalu berbincang dengan Imran/Dr. Mona mengenai masalah dan masa hadapan hidupnya.
 26. Seorang yang jujur/ikhlas hati, contoh: Norasma jujur kepada Imran/Dr. Mona.
 27. Seorang yang rasional/berfikiran waras, contoh: Norasma memilih jalan hidup sendiri/tidak berkahwin/bernikah dengan Imran semata-mata untuk menjaga keharmonian rumah tanggan Imran bersama Norhayati dan anaknya.
 28. Seorang yang merendah diri/insaf, contoh: Norasma pergi ke rumah Imran/Norhayati untuk berterus terang dan meminta maaf daripada Norhayati/isteri Imran tetapi tidak bertemu kerana dia balik ke kampung.

Sunday, 25 November 2012

Konflik jiwa/dalaman/mental watak Norhayati dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )


 1. Ragu-ragu, contoh: Norhayati merasa ragu-ragu melihat suaminya/Imran yang seperti ada masalah.
 2. Mengeluh, contoh: Norhayati mengeluh di hadapan Dr. Mona dengan memberitahu yang suaminya/Imran asyik termenung sahaja.
 3. Risau, contoh: Norhayati risau dengan perubahan sikap Imran/suaminya yang tidak mahu bercakap banyak lagi dengannya.
 4. Menangis, contoh: Norhayati menangis apabila Imran/suaminya memberitahu kepadanya yang dia pernah terlibat dengan seorang gadis/Norasma/kekasih lamanya.
 5.  Kecewa, contoh: Norhayati memberitahu kepada Dr. Mona yang dia kecewa dengan sikap suaminya/Imran yang akan berkahwin/bernikah dengan Norasma/kekasih lamanya.
 6. Buntu, contoh: Norhayati yang buntu fikiran memikirkan masalah Imran/suaminya/rumah tangganya telah melarikan diri balik ke kampung untuk menenangkan fikiran tanpa pengetahuan suaminya/Imran.
 7. Sebak, contoh: Norhayati menjadi sebak apabila Imran/suaminya memberitahu  bahawa keputusannya dengan Norasma adalah muktamad.
 8. Terharu, contoh: Norhayati merasa terharu apabila Imran/suaminya tidak jadi berkahwin dengan Norasma/telah memilih jalan hidup masing-masing/bertaubat.

Konflik jiwa/dalaman/mental watak Norasma dalam drama Menggapai Pelangi, karya Taha Abd. Kadir ( Teks Anak Global )

 1. Mengeluh, contoh: Norasma mengeluh di hadapan Imran dengan mengatakan yang dia tidak ada keyakinan diri lagi untuk berkahwin.
 2. Hancur, contoh: Norasma hancur hatinya kerana hidup sebatang kara disebabkan kedua orang tuanya telah meninggal dunia empat tahun yang lalu dan adiknya pula kena tahan di pusat pemulihan di Pahang kerana terlibat dengan dadah.
 3. Menangis, contoh: Norasma menangis teresak-sesak dan memberitahu kepada Imran yang dia akan cacat selepas berlaku kemalangan di jalan raya dengan motosikal bersama  Imran.
 4. Merasa sunyi/sepi, contoh: Norasma memberitahu kepada Imran yang hidupnya terasa sunyi dan kosong, lebih-lebih lagi apabila dia teringatkan peristiwa ngeri/kemalangan di jalan raya tempoh hari.
 5. Sedih, contoh: Norasma merasa sedih dengan nasib malang yang menimpanya iaitu terlibat dalam kemalangan di jalan raya yang menyebabkan  anggotanya cacat.
 6. Sebak, contoh: Norasma menjadi sebak ketika bercakap dengan Imran yang ditemuinya setelah sekian lama dicari  dan dia mendapati Imran sudah berkahwin/hidup bahagia/Norasma merasa sebak ketika memberitahu kepada Dr. Mona yang dia sudah hilang segala-galanya.