abazizomar@gmail

Sunday, 23 October 2011

Peristiwa teknik imbas muka dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Karya Ghazali Lateh )

Teknik imbas muka bermaksud pengarang menggunakan mana-mana watak yang terdapat dalam cerita yang berangan-angan merancang untuk membuat/melaksanakan sesuatu pada masa hadapan/akan datang. Tujuan pengarang menggunakan teknik ini, antara lain ialah:
 1. Untuk memanjangkan cerita.
 2. Untuk menarik minat pembaca/supaya cerita lebih menarik dan berkesan.
 3. Untuk menjelaskan dan menegaskan sesuatu konsep/keadaan/suasana.
 4. Untuk mempelbagaikan variasi penceritaan.
 5. Untuk membezakan stail penulisan di kalangan penulis/pengarang.
 6. Untuk memberi ruang dan peluang kepada watak-watak berangan-angan dan merancang perkara-perkara yang hendak dibuat/dilaksanakan pada masa-masa yang akan datang.
Di antara peristiwa-peristiwa menggunakan teknik ini ialah:
 1. Jalil mengharapkan dia lulus dalam peperiksaan SPM pada tahun ini seperti yang dijanjikan kepada arwah bapanya. Dan jika lulus, dialah merupakan orang pertama dalam keluarganya yang lulus dalam peperiksaan SPM.
 2. Jalil bertekad walau apapun  terjadi dia akan mempertahankan tanah arwah bapanya. Jika tanah tersebut telah terjual, dia akan berusaha untuk menebusnya kembali. Dia akan menempuh segala rintangan asalkan amanat arwah bapanya tertunai.
 3. Jalil ingin membuat perjanjian dengan Pak Amat dan bertekad akan berusaha mencari wang sebanyak RM 10 ribu untuk membayar kembali duit Pak Amat supaya tanahnya dapat balik.
 4. Jalil berterus terang memberi tahu kepada Pak Amat yang dia akan membayar balik tanah tersebut apabila dia mampu nanti.
 5. Jalil berangan-angan untuk memiliki gadis yang sebaik dan secantik Latifah.
 6. Pada minggu depan Jalil akan melakukan kerja-kerja mengubah benih padi seorang diri di tanah sawah yang seluas tiga relong. Tanah sawah itu perlu ditanamkan dengan padi.
 7. Mak Teh memberi tahu kepada Jalil pada hujung tahun ini Muhsin akan balik ke kampung untuk bersanding dengan hantaran belanja sebanyak RM3 ribu kepada pihak keluarga perempuan di daerah Yan.
 8. Dalam dua atau tiga minit lagi, Latifah yang membonceng basikal tua Jalil akan sampai ke sekolah. Jalil akan menurunkan Latifah agak jauh sedikit daripada pintu pagar sekolah kerana takut Latifah berasa malu dilihat orang menumpang basikal buruknya itu.
 9. Jalil bercadang untuk meminjam wang daripada Ah Bee untuk membayar yuran peperiksaan SPM. Jika Ah Bee memberinya pinjam wang, dia rasa pasti boleh membayarnya selepas peperiksaan nanti. Jalil akan bekerja untuk membayar wang hutang tersebut.
 10. Jalil bercadang untuk pergi ke kedai Ah Bee pada petang besok untuk meminjam wang dan pada lusanya dia akan menjelaskan bayaran peperiksaan SPM itu kepada gurunya.
 11. Jika gagal meminjam wang daripada Ah Bee, Jalil bertekad untuk menebalkan muka berjumpa dengan pengetua sekolah untuk memohon bantuan wang dari tabung kebajikan pelajar sekolahnya.
 12. Jalil merancang untuk berhenti sekolah jika dia gagal membayar yuran peperiksaan SPM  dan dia akan menumpukan seluruh perhatiannya terhadap sawah pusakanya itu.
 13. Jika tidak bersekolah, Jalil bercadang untuk mempelbagaikan tanaman di sawahnya pada musim kemarau dengan tanaman jagung atau sayur-sayuran.
 14. Dan banyak lagi peristiwa lain yang menggunakan teknik ini dalam novel DLKP.......... sila rujuk teks asal.

No comments:

Post a Comment