abazizomar@gmail

Tuesday, 22 November 2011

Konflik dalam novel Dari Lembah ke Puncak ( Karya Ghazali Lateh )

Konflik bermaksud pertentangan pendapat/pandangan/pemikiran di atara satu watak dengan watak lain disebabkan oleh sesuatu yang menimbulkan rasa tidak puas hati kepada seseorang watak dalam cerita. Konflik terbahagi kepada dua. Pertama konflik cerita/novel iaitu konflik yang berlaku di antara watak dengan watak lain. Kedua ialah konflik individu watak, iaitu konflik dalaman/jiwa/mental yang dialami oleh seseorang watak dalam cerita disebabkan oleh sesuatu yang menimbulkan rasa tidak puas hati/tekanan perasaan kepada watak tersebut.
      Dalam novel Dari Lembah ke Puncak, karya Ghazali Lateh ini, terdapat kedua-dua jenis konflik yang dimaksudkan di atas.

Konflik cerita/novel/di antara watak dengan watak:
 1. Konflik di antara Jalil dengan ibunya/Mak Teh, contohnya Jalil kesal kerana ibunya/Mak Teh telah menjual/menggadaikan tanah pusaka arwah ayahnya kepada  Pak Amat yang tinggal di Gurun tanpa pengetahuannya. 
 2. Konflik di antara Jalil dengan abangnya Muhsin, contoh Jalil kecewa dengan sikap abangnya Muhsin yang tinggal di Kuala Lumpur tidak bertanggungjawab terhadap ibunya di kampung. Muhsin jarang pulang ke kampung dan tidak pernah menghantar wang kepada ibunya/Mak Teh di kampung.
 3. Konflik di antara Jalil dengan Pak Lang Ali,  contoh Jalil kesal dengan sikap Pak Lang Ali yang tidak mahu ikut sama pergi ke rumah Pak Amat di Gurun untuk membayar balik harga tanah arwah ayahnya sebanyak RM10 ribu.
 4. Konflik di antara Jalil dengan Pak Ngah Kadir, contoh Jalil tidak senang hati terhadap Pak Ngah Kadir yang memandang serong terhadap diri dan keluarganya di kampung Bukit Nibung.
 5. Konflik di antara Jalil dengan penduduk kampung Bukit Nibung, contoh Jalil sedih dengan keputusan mesyuarat penduduk kampung Bukit Nibung yang mahu menghalaunya keluar dari kampung tersebut selepas dia selesai menduduki peperiksaan SPM.
 6. Konflik Kudin dengan Jalil, contoh Kudin marah dan berdendam kepada Jalil sehingga sanggup menabur serpihan kaca di tapak semaian Jalil sehingga kakinya luka berdarah kerana terpijak serpihan kaca tersebut.
 7. Konflik Biah/Sabariah dengan ayahnya/Pak Ngah Kadir, contoh Biah/Sabariah sedih dan menangis dipukul oleh ayahnya yang memaksa dia berkahwin dengan sepupunya.
 8. Konflik Rosman dan rakan-rakannya dengan Jalil, contoh Rosman iaitu sepupu Kudin marah dan berdendam kepada Jalil sehingga berlaku pergaduhan di tengah Jalan sewaktu Jalil balik dari kedai Ah Bee membeli minyak tanah.
 9. Konflik Latifah dengan Jalil, contoh Latifah sedih dan menangis apabila Jalil membakar dangaunya dan membuat keputusan meninggalkan kampung Bukit Nibung untuk pergi ke Kuala Lumpur mencari kerja.
 10. Konflik di antara Jalil dengan Pak Amat, contoh Jalil kecewa dan kesal dengan sikap Pak Amat yang mungkir janji tidak mahu memulangkan semula tanah arwah ayahnya sewaktu Jalil hendak membayar RM10 ribu.
 Konflik invidividu/mental/jiwa/dalaman:

a. Konflik jiwa watak Jalil
 1. Memendam rasa kesal, contoh Jalil memendam rasa kesal terhadap sikap ibunya/Mak Teh yang pernah mendesak arwah ayahnya/Pak Teh supaya menjual tanah kampung tanpa geran kepada Pak Jid semata-mata untuk memenuhi permintaan Muhsin yang ingin membeli motorsikal.
 2. Bingung, contoh Jalil bingung apabila terdengar berita angin daripada penduduk kampung Bukit Nibung yang Biah/Sabariah lari ke Kuala Lumpur untuk bertemu dengan Muhsin/abangnya.
 3. Tidak tenteram, contoh Jalil menjadi tidak tenteram jiwanya apabila terdengar berita orang-orang kampung Bukit Nibung yang menuduh Biah/Sabariah lari bersama Muhsin ke Kuala Lumpur.
 4. Malu, contoh, Jalil merasa malu kepada rakan-rakan di kelasnya kerana dimarahi oleh Miss Ong, guru mata pelajaran Biologinya kerana sering tidak hadir ke sekolah. Miss Ong risau prestasi mata pelajaran Biologi Jalil akan jatuh jika sering tidak hadir ke sekolah.
 5. Bimbang, contoh Jalil bimbang dengan tindakan ibunya/Mak Teh yang hendak pergi ke rumah Pak Ngah Kadir untuk mengajaknya berbincang mengenai hubungan Biah dengan Muhsin. Jalil bimbang Pak Ngah Kadir tidak akan bersetuju kerana dia telah menanggung malu.
 6. Sedih, contoh Jalil sedih kerana rumah yang didiaminya semenjak lapan belas tahun yang lalu sudah tidak wujud lagi kerana dirobohkan oleh ibunya sendiri.
 7. Terkedu, contoh Jalil terkedu apabila diberitahu oleh ibunya bahawa tanah tapak rumah dan tanah sawah di kampung Bukit Nibung itu telah dijual.
 8. Sebak, contoh Jalil sebak mengenangkan segala peristiwa yang berlaku. Dia telah menjadi mangsa daripada kesilapan orang lain.
 9. Runsing, contoh Jalil amat runsing memikirkan soal tanah pusaka arwah ayahnya yang telah dijual oleh ibunya kepada Pak Amat di Gurun.
 10. Dilema, contoh Jalil menjadi dilema apabila Biah/Sabariah memberitahu kepadanya yang abang Muhsinnya tidak bersalah.
 11. Berserabut, contoh fikiran Jalil menjadi semakin berserabut memikirkan isu Biah dan Muhsin yang berlaku di kampungnya.
 12. Serba salah, contoh Jalil menjadi serba salah sama ada untuk menjawab atau tidak panggilan Latifah yang datang ke dangaunya untuk menghantar nasi kenduri kahwin yang disuruh oleh Biah/Sabariah.
 13. Menangis, contoh Jalil menangis kerana sayu selepas membakar dangaunya ketika hendak meninggalkan kampung Bukit Nibung dan Latifah untuk pergi mencari kerja di Kuala Lumpur.
 14. Dan isi-isi lain ....... sila rujuk teks/novel asal.      
b.   Konflik jiwa/mental/dalaman watak Latifah
 1. Cemas, contoh Latifah cemas apabila terlihat tapak kaki Jalil yang luka dan berdarah kerana terpijak kaca di tapak semaian bendangnya.
 2. Tersinggung, contoh Latifah tersinggung dengan sindiran kakak-kakaknya Fauziah dan Hasnah yang mengatakan dia nak dilarikan oleh Jalil macam Muhsin larikan Biah dulu apabila melihat Latifah sangat suka kepada Jalil.
 3. Menangis, contoh Latifah menangis pada petang Jalil hendak meninggalkan kampung Bukit Nibung selepas membakar dangaunya.
 4. Kesal, contoh Latifah kesal kerana bertemu semula dengan Jalil selepas berpisah berbelas-belas tahun lamanya sewaktu menghadiri temuduga untuk jawatan pegawai akaun di Syarikat Alam Hijau kepunyaan Jalil di Wisma Seri Nibung.
 5. Bimbang, contoh Latifah menyatakan kebimbangannya terhadap masa depan kampung dan penduduk kampung Bukit Nibung dalam mesyuarat Lembaga Pengarah Syarikat Alam Hijau yang hendak membangunkan projek Taman Tema Lembah Nibung Park di kampung Bukit Nibung dan Bukit Jenun.
 6. Malu, contoh Latifah merasa malu untuk menjawab apabila ditanya oleh Jalil sama ada dia sudah berkahwin atau belum.
 7. Serbasalah, contoh Latifah merasa serbasalah apabila Jalil menolak dan menyuruhnya membawa balik semula nasi kenduri kahwin Biah yang dibawa kepadanya yang disuruh oleh Biah/Sabariah.
 8. Gugup, contoh, Latifah mula merasa gugup kerana terlepas bas sekolah pada jam 6.30 pagi. Bas yang berikutnya ialah pada jam 7.45 pagi dan dia akan terlambat sampai ke sekolah.
 9. Menikam jiwa, contoh Latifah merasakan sindiran-sindiran tajam kakak-kakaknya iaitu Hasnah dan Fauziah, kadang-kadang bagai sembilu yang menikam jiwanya.
 10. Dan lain-lain .............sila rujuk teks/novel asal.

  No comments:

  Post a Comment