abazizomar@gmail

Wednesday, 31 August 2011

Suasana berhari raya di kampung

Nampaknya suasana berhari raya di kampung pada tahun ini semakin meriah berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya. Kemeriahan ketara yang dapat dilihat di antaranya sanak saudara dari jauh kembali berkumpul di rumah orang tua. Buktinya kalau kita lihat di hadapan rumah sesebuah keluarga penuh dengan pelbagai jenis kereta. Sesebuah keluarga saya lihat ada tiga hingga enam buah kenderaan. Kenderaan bersaiz kecil, besar dan sederhana. Kenderaan baru, buruk dan sederhana. Mereka ini kembali bercuti ke kampung dari bandar-bandar tempat mereka bekerja untuk saling bertemu dengan sanak saudara masing-masing. Ada yang kembali dengan kenderaan sendiri dan tidak kurang pula yang kembali dengan kenderaan awam seperti bas, keretapi dan kapal udara. Mereka tidak melepaskan peluang pada hari yang besar ini untuk saling berkumpul dalam keluarga. Suasana sambutan hari raya puasa berbeza dengan suasana hari raya korban. Pada hari raya korban tidak ramai sanak saudara yang pulang ke kampung.
         Pada pagi hari raya pertama pula di masjid, surau dan madrasah baik di bandar atau pun di kampung penuh dengan para jemaah. Orang tua, desawa, remaja dan kanak-kanak. Masing-masing tampil dengan pakaian terbaharu yang baru dibeli. Dan yang amat membanggakan kita semua ialah nilai jati diri masyarakat Melayu di kampung-kampung masih terus terpelihara, iaitu kaum lelaki dengan berpakaian baju melayu, bersongkok, berkain sarung, bercelana panjang dan bersongket. Kaum wanita pula dengan pakaian tradisi mereka sama ada berbaju kurung labuh atau pun berbaju kebaya. Makanan tradisi hidangan orang kampung pada hari raya seperti ketupat tiga bucu, lemang, rendang, tapai beras, nasi impit dan sebagainya masih terus dikekalkan.
        Pada hari raya kedua biasalah di semua bandar di negeri Kelantan ini penuh sesak dengan pelbagai jenis kenderaan. Masing-masing dengan hala dan tujunya. Sejak dari pagi sampailah ke malam. Misalnya di bandar Pasir Mas, Kota Bharu, Tanah Merah dan lebih-lebih lagi bandar kecil Rantau Panjang.  Semua jalan sama ada jalan bandar, jalan kampung penuh sesak dengan kenderaan. Misalnya di jalan Bunut Susu menghala ke Tendong. Kenderaan yang berbaris dari lampu isyarat cabang empat Tendong memanjang sehingga ke hadapan Sekolah Menengah Teknik Kota Bharu, kampung Manan hampir lebih kurang dua kilo meter. Di jambatan Tendong atau jambatan Sultan Ismail Petra kedua pula kenderaan berbaris bermula di tengah-tengah jambatan sehinggalah ke persimpangan lampu isyarat di cabang tiga. Meriah sungguh hari raya Aidilfitri pada tahun ini.
        Kebetulan pula sambutan hari raya Aidilfitri pada tahun ini jatuhnya sehari sebelum hari kemerdekaan negara yang kelima puluh empat tahun. Di kampung-kampung saya dapati bendera negeri dan negara terpasang di sepanjang jalan. Dan ada juga setengah-setengah kampung telah pun membuka peti undi. Di bangunan peti undi itulah mereka memacak dan memasang bendera negeri dan negara. Begitu kuat sekali semangat orang-orang kampung menyambut dua perayaan besar yang jatuh hampir serentak ini.
       Budaya ziarah-menziarahi dan kunjung-mengunjung ke rumah jiran dan sahabat handai memang tidak lekang di kalangan masyarakat kampung sejak dahulu sehingga sekarang, terutama di kalangan orang-orang tua dan dewasa. Tetapi di kalangan kanak-kanak dan remaja mereka lebih asyik berada di hadapan skrin komputer dan kaca televisyen. Apa boleh buat sudah budaya hidup mereka yang dibesarkan dalam zaman sains dan teknologi. Di semua kubur pula penuh dengan kenderaan dan para waris yang datang menziarahi arwah keluarga terdekat mereka. Ada yang membaca surah Yassin, bertahlil, berdoa, menyiram air mawar dan sebagainya. Satu budaya dan amalan tradisi sejak zaman berzaman masyarakat Melayu Islam yang perlu kita pertahankan. Perlu diwariskan kepada anak-anak cucu kita pada masa-masa hadapan. Orang-orang tua atau dewasa sepatut dan seharusnya kena bawa anak-anak cucu mereka menziarahi kubur arwah waris terdekat. Kalaulah tidak orang tua yang bertindak demikian, kepada siapa lagi harus kita wariskan.
       Kemeriahan hari raya pada tahun ini juga ialah adanya jemputan kenduri kahwin dan kenduri kesyukuran di rumah keluarga, jiran, sahabat handai dan para kenalan. Pendek kata bermula pada hari raya kedua sehinggalah ke hari buka cuti sekolah. Kunjungan ke rumah-rumah terbuka anjuran orang perseorangan, NGO dan pertubuhan politik pun tidak kurang hebat dan meriahnya. Pendek kata tak larat perut untuk mengisinya. Cuma satu nasihat daripada saya apabila makan dan minum di tempat kenduri janganlah terlalu mengikut ghairah selera makan, kerana kita harus ingat bahawa punca sesuatu penyakit bersumber dari makanan..
      Hai! tak boleh cerita panjang laa... sebab hari ini pun ada tiga  jemputan majlis kenduri di sekitar kampung ini. Besok dan lusa pun ada tiga dan empat jemputan juga. Jemputan ke majlis kenduri oleh seseorang atau sesuatu pertubuhan  ini kita kena hadir sesuai dengan tuntutan agama Islam kita di samping untuk menjaga hati si penjemput. Maklumlah kita duduk di kampung. Dan begitulah citra hidup di kampung.

No comments:

Post a Comment