abazizomar@gmail

Friday, 18 May 2012

Urutan peristiwa-peristiwa penting dalam Hikayat Seri Kelantan ( Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan )

 1. Encik Siti yang tiada anak sudah sekian lama memerintah negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung ( Kelantan ).
 2. Encik Siti mengambil dan memelihara anak seorang raja Jembal bernama Tuan Puteri Sa'dung sebagai anak angkatnya.
 3. Encik Siti mengahwinkan Tuan Puteri Sa'dung dengan Raja Abdullah iaitu anak seorang raja Jembal yang juga anak angkatnya secara adat raja-raja besar.
 4. Encik Siti melantik Raja Abdullah sebagai Sultan Abdullah memerintah negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung ( Kelantan ).
 5. Encik Siti membina Kota Jelasin sebagai pusat pemerintahan Sultan Abdullah bersama Tuan Puteri Sa'dung di negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung ( Kelantan ).
 6. Encik Siti berpindah dan menjadi raja di Gunung Ayam.
 7. Sepanjang Sultan Abdullah memerintah negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung yang berpusat di Kota Jelasin negeri dan rakyat sangat aman dan makmur.
 8. Seorang raja Siam sangat tertarik hati kepada Tuan Puteri Sa'dung, iaitu isteri kepada Sultan Abdullah.
 9. Raja Siam telah menghantar utusan dan angkatan perangnya ke Kota Jelasin/Kelantan untuk mengambil Tuan Puteri Sa'dung daripada Sultan Abdullah.
 10. Sultan Abdullah bersama dengan rakyatnya telah menentang angkatan Raja Siam tersebut dan mereka tewas kerana kesaktian Tuan Puteri Sa'dung.
 11. Negeri  Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung ( Kelantan ) ditimpa bala oleh Allah SWT menyebabkan rakyatnya berpecah-belah.
 12. Tentera Siam sekali lagi mengepung Kota Jelasin untuk mengambil Tuan Puteri Sa'dung.
 13. Tuan Puteri Sa'dung menggunakan kesaktiannya memindahkan Kota Jelasin ke dalam Cerang Bahana ( hutan rimba besar ) yang kemudian dinamakan Mahligai tempat tersebut.
 14. Tentera/orang Siam menggunakan khidmat nujum Tuk Ca  untuk mengesan tempat persembunyian Tuan Puteri Sa'dung bersama dengan Sultan Abdullah ( suaminya ) dan rakyat baginda.
 15. Dengan bantuan nujum Tuk Ca, tentera/orang Siam dapat mengesan kedudukan Tuan Puteri Sa'dung bersama Sultan Abdullah berada di tengah cerang  besar.
 16. Tentera/orang Siam sekali lagi mengepung istana/mahligai Tuan Puteri Sa'dung dan Sultan Abdullah.
 17. Sultan Abdullah berbincang dengan Tuan Puteri Sa'dung mengenai tindakan tentera/orang Siam yang mengepung istana/mahligainya.
 18.  Sultan Abdullah berjumpa dengan Tuk Ca Siam untuk mengetahui tujuan sebenar kedatangan orang Siam yang mengepung istana/mahligainya.
 19. Tuk Ca memberitahu kepada Sultan Abdullah yang Raja Siam mahu mengambil Tuan Puteri Sa'dung untuk dijadikan isterinya.
 20. Sultan Abdullah bersetuju menyerahkan Tuan Puteri Sa'dung kepada orang/Raja Siam selepas berbincang dengan Tuan Puteri Sa'dung semata-mata untuk menyelamatkan negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung ( Kelantan ) daripada serangan Siam.
 21. Tuan Puteri Sa'dung dibawa oleh Tuk Ca dan orang Siam ke benua Siam.
 22. Sepanjang ketiadaan Tuan Puteri Sa'dung, Sultan Abdullah berkahwin lain dengan yang juga anak raja Jembal.  
 23. Tuan Puteri Sa'dung yang dibawa oleh Tuk Ca dan orang Siam diserahkan kepada Raja Siam.
 24. Raja Siam hendak menjadikan Tuan Puteri Sa'dung sebagai isterinya dan hendak memperkosanya.
 25. Tuan Puteri Sa'dung tidak bersetuju dengan permintaan Raja Siam tersebut lalu menyemburkan serampah pinang ke dada Raja Siam.
 26. Raja Siam naik penyakit kayap di dada dan menderita kerana terlalu sakit.
 27. Raja Siam merujuk kepada Tuk Ca mengenai penyakit kayap di dadanya yang terlalu sakit.
 28. Tuk Ca memaklumkan kepada Raja Siam ubat untuk menyembuhkan penyakit kayap di dadanya ialah dengan mengeluarkan Tuan Puteri Sa'dung dari dalam istananya.
 29. Raja Siam menyuruh tujuh orang Siam menghantar balik Tuan Puteri Sa'dung kepada suaminya Sultan Abdullah di Mahligai, negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung.
 30. Tuan Puteri Sa'dung tidak mahu tujuh orang kafir Siam menghantarnya dan meminta supaya dihantar oleh tujuh orang Siam beragama Islam.
 31. Dalam perjalanan dari benua Siam ke Mahligai, negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung ( Kelantan ), Tuan Puteri Sa'dung sempat singgah di Pantai Kuala Kemayang, di Tanjung Jering dan di Pengkalan Gaung.
 32. Akhirnya Tuan Puteri Sa'dung tiba di Bukit Marak dan seterusnya sampai di Mahligai istana asalnya.
 33. Tuan Puteri Sa'dung berjumpa semula dengan suaminya Sultan Abdullah di Mahligai.
 34. Tuan Puteri Sa'dung menyuruh suaminya Sultan Abdullah keluar dari Mahligai bersama dengan isteri mudanya.
 35. Sultan Abdullah tidak mahu keluar dari istana Mahligai bersama dengan isteri mudanya.
 36. Sultan Abdullah bergaduh dengan Tuan Puteri Sa'dung.
 37. Sultan Abdullah telah memancung dan membunuh Tuan Puteri Sa'dung.
 38. Tuan Puteri Sa'dung mati kerana dipancung dengan pedang oleh suaminya Sultan Abdullah.
 39. Inang busu dan inang tua menghidupkan semula Tuan Puteri Sa'dung dengan menyapu di tempat luka air mawar yang diambil dari jembul yang terdapat dalam sanggul Tuan Puteri Sa'dung.
 40. Tuan Puteri Sa'dung kembali hidup semula dan mencari Sultan Abdullah yang membunuhnya.
 41. Tuan Puteri Sa'dung membunuh Sultan Abdullah dengan memancung lehernya dengan pedang.
 42. Tuan Puteri Sa'dung menyuruh rakyatnya menguburkan jenazah Sultan Abdullah seperti adat raja-raja mati di Tasik Padang Layang.
 43. Tuan Puteri Sa'dung menyerahkan istana Mahligai kepada bekas isteri muda arwah Sultan Abdullah.
 44. Tuan Puteri Sa'dung berpindah ke Bukit Marak dan menjadi raja yang memerintah rakyat di situ.
 45. Raja Ibrahim ( Adik arwah Sultan Abdullah ) pergi mengadap Tuan Puteri Sa'dung di Bukit Marak untuk memohon menjadi pemerintah di negeri Tanah Sekebun Bunga Cerangtegayung ( Mahligai ).
 46. Tuan Puteri Sa'dung bersetuju dengan permintaan Raja Ibrahim lalu melantik baginda sebagai Sultan Ibrahim yang memerintah negeri tersebut.
 47. Sultan Ibrahim berpindah dari Mahligai ke Kota Teras, Jembal sebagai pusat pemerintahannya.
 48. Sultan Ibrahim memerintah rakyat dan negeri dengan zalim.
 49. Rakyat negeri dan Kota Teras, Jembal mengadu kepada Tuan Puteri Sa'dung di Bukit Marak mengenai kezaliman pemerintahan Sultan Ibrahim terhadap rakyat dan negeri.
 50. Tuan Puteri Sa'dung memberi amaran kepada Sultan Ibrahim sama ada hendak keturunan atau kepapaan.
 51. Kerana rungsing/susah hati dan merasakan tidak terlepas dari tanggungjawabnya, Tuan Puteri Sa'dung menggunakan kesaktiannya menghilangkan/menghaibkan diri dari Bukit Marak.
 52. Tidak lama kemudian pemerintahan Sultan Ibrahim dan keturunannya dari raja Jembal jatuh dan menjadi kepapaan sehingga negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung ketiadaan raja untuk beberapa ketika.
 53. Selepas Sultan Ibrahim, negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung diperintah oleh Datu yang berpusat di Pekalan Datu selama lebih kurang tiga tahun.
 54. Selepas Datu, diperintah pula oleh Tuk Raja Udang yang berpusat di Kelucar yang sekarang dipanggil Langgar.
 55. Selepas Tuk Raja Udang, negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung, diperintah pula oleh Tuan Long Pandak yang berpusat di Kota Kubang Labu. Tuan Long Pandak dibantu oleh dua orang raja muda, iaitu Raja Muda di Kok Keranji dan Raja Muda Pasir Mas Seberang Tuk Deh ( Abang ipar Tuan Long Pandak ).
 56. Rakyat dan negeri Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung berada dalam keadaan aman dan makmur sepanjang di bawah pemerintahan Tuan Long Pandak yang berpusat di Kota Kubang Labu.
 57. Raja Negeri Kebayat Nenggara lari entah ke mana kerana tewas diserang oleh Raja Negeri China.
 58. Semasa melarikan diri, Raja Negeri Kebayat Nenggara meninggalkan dua orang anak iaitu Tuan Puteri Kembang Bunga ( Perempuan/kakak ) dan Long Sulaiman ( Lelaki/adik ) di dalam negerinya.
 59. Tuan Puteri Kembang Bunga bersama dengan adiknya Long Sulaiman melarikan diri ke negeri Pattani kerana takut ditangkap oleh orang-orang Cina kafir.
 60. Orang Besar Pattani ( Datuk Long Yunus ) mengambil Tuan Puteri Kembang Bunga dan Long Sulaiman sebagai anak angkatnya.
 61. Orang Besar Pattani ( Datuk Long Yunus ) telah mengahwinkan Long Sulaiman dengan anak perempuannya.
 62. Tuan Puteri Kembang Bunga membunuh diri di dalam wangkang ( jong kecil ) di Kuala Nama kerana susah hati/risau/bimbang disebabkan ramai orang muda dan anak-anak raja yang meminatinya.
 63. Long Sulaiman mengebumikan jenazah arwah kakaknya Tuan Puteri Kembang Bunga di Kuala Nama dengan sempurnanya.
 64. Wangkang/jong kecil di Kuala Nama pun tenggelam sehinggalah ke hari ini.
 65. Isteri Long Sulaiman melahirkan seorang anak lelaki yang diberi nama Long Yunus.
 66. Long Sulaiman melarikan diri dari negeri Pattani entah ke mana meninggalkan anak dan isteri kerana susah hati memikirkan kakaknya Tuan Puteri Kembang Bunga yang membunuh diri di dalam wangkang.
 67. Long Yunus yang ditinggalkan di negeri Pattani dipelihara dan dibesarkan oleh ibu dan neneknya Orang Besar Pattani ( Datuk Long Yunus ).
 68. Raja negeri Pattani ( Nang  Cayang ) mengambil Long Yunus daripada Datuk Long Yunus sebagai anak angkat baginda.
 69. Raja negeri Pattani ( Nang Cayang ) jatuh sakit sejak memelihara Long Yunus sebagai anak angkatnya di istana.
 70. Ahli nujum memberitahu kepada Raja Nang Cayang ubat untuk menyembuh penyakit baginda ialah tidak boleh memelihara Long Yunus di dalam istana.
 71. Raja Nang Cayang marah dan menghalau keluar Long Yunus dari istana dan negeri Pattani.
 72. Long Yunus keluar dari istana Raja Nang Cayang dan negeri Pettani merantau membawa diri sehingga tiba di Kota Kubang Labu, negeri Kelantan dan mengadap Raja Tuan Long Pandak, Kubang Labu.
 73. Raja Tuan Long Pandak Kubang Labu mengambil dan memelihara Long Yunus di istananya dan seterusnya melantik beliau sebagai mendahari istana.
 74. Raja negeri Reman telah memarahi dan menghalau keluar anak lelakinya yang bernama Long Jaafar dari negeri Reman.
 75. Long Jaafar keluar dari negeri Reman dengan membawa seekor ayam jantan dan sehelai kain cukin pakaiannya.
 76. Long Jaafar yang berjalan keluar dari negeri Reman tiba di Kota Kubang Labu, negeri Kelantan.
 77. Long Jaafar bertemu dengan Long Yunus di luar pintu istana Kota Kubang Labu.
 78. Long Yunus yang merasa belas kasihan kepada Long Jaafar telah membawa bertemu dengan Raja Tuan Long Pandak ( Raja Kubang Labu ) di istananya.
 79. Raja Tuan Long Pandak membenarkan Long Jaafar tinggal bersama-sama dengan Long Yunus di istana Kota Kubang Labu.
 80. Isteri Raja Tuan Long Pandak, Kota Kubang Labu tertarik hati melihat kain cukin yang dipakai oleh Long Jaafar.
 81. Isteri Raja Tuan Long Pandak menyuruh hambanya pergi meminjam kain cukin kepunyaan Long Jaafar.
 82. Isteri Raja Tuan Long Pandak menyangkut kain cukin tersebut di atas rak kil untuk melihat sebagai panduan contoh tenunan.
 83. Raja Tuan Long Pandak terpandang kain cukin yang tersangkut di atas rak kil tersebut ialah kain cukin kepunyaan Long jaafar
 84. Raja Tuan Long Pandak terlalu marah kepada isterinya dan tanpa menyiasat dengan panjang lebar terus menikam isterinya dengan keris sehingga mati.
 85. Raja Tuan Long Pandak memerintahkan para pembesarnya menghantar mayat/jenazah isterinya kepada Raja Muda Pasir Mas Seberang Tuk Deh ( Abang iparnya ) dengan menggunakan gajah.
 86. Raja Muda Pasir Mas  Seberang Tuk Deh terkejut melihat mayat adiknya yang mati ditikam oleh Raja Tuan Long Pandak, Kubang Labu ( Suami arwah adiknya ).
 87. Raja Muda Pasir Mas Seberang Tuk Deh bermuafakat dengan para pembesar, menteri, pegawai, hulubalang, pahlawan dan rakyatnya untuk menyerang Raja Tuan Long Pandak, Kubang Labu kerana telah memalukannya.
 88. Raja Muda Pasir Mas Seberang Tuk Deh bersama angkatan perangnya telah menyerang Raja Tuan Long Pandak di Kota Kubang Labu dan berjaya menikamnya/membunuhnya ketika baginda sedang asyik/leka bermain catur.
 89. Raja Muda Pasir Mas Seberang Tuk Deh memerintahkan rakyatnya bersama dengan rakyat arwah Raja Kubang Labu mengebumikan mayat/jenazah Raja Tuan Long Pandak secara adat raja-raja di kubur Kota Kubang Labu.
 90. Raja Muda Pasir Mas Seberang Tuk Deh kembali ke  Pasir Mas Seberang Tuk Deh dan memerintah negeri Lenggeh dengan aman dan damai kerana negeri Kelantan/Tanah Serendah Kebun Bunga Cerangtegayung pada ketika itu sudah ketiadaan raja/pemerintah/sultan lagi.
 Sila baca teks/cerita asal untuk  memahami secara lebih  terperinci lagi ........................ Tq.No comments:

Post a Comment